Pe 15 februarie va avea loc o a doua discuție despre cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Anterior, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat adoptarea sa viitoare, programată să coincidă cu aniversarea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
În contextul noului pachet, se va discuta utilizarea unor sancțiuni suplimentare împotriva a 130 de cetățeni ai Federației Ruse și a diferitelor organizații. Lista va include oficiali ruși, oficiali militari de rang înalt, precum și companii și persoane din alte state care sunt în vreun fel legate de finanțarea agresiunii militare pe scară largă a Rusiei. De asemenea, vor fi adoptate restricții împotriva organizațiilor care cooperează cu Wagner PMC. Potrivit informațiilor disponibile în prezent, sancțiunile pot afecta Iranul și Mali, deoarece, potrivit experților, aceste state oferă sprijin țării agresoare.
Una dintre cele mai importante discuții va fi impunerea de sancțiuni împotriva RosAtom și Gazprom. De asemenea, se știe că vor fi adoptate sancțiuni, al căror scop este slăbirea în continuare a sectorului bancar al Federației Ruse. Mecanismul și importanța acestor decizii vor fi discutate mai târziu.
În prezent, există doi factori principali care corodează relativ lent, dar sigur sectorul bancar al Federației Ruse din interior:
- Acestea sunt sancțiunile care au fost și vor fi adoptate;
- Trendsiya ieșirea băncilor occidentale din Rusia.
Să vorbim despre fiecare separat.
Presiunea sancțiunilor a privat deja băncile de stat și o parte a pieței private de capital de posibilitatea de a efectua orice tranzacții internaționale în sistemul SWIFT și a înghețat o parte din activele acestora. Acum, una dintre cele mai mari bănci private din țara agresoare va fi supusă unei presiuni mai mari din partea UE. Vorbim despre Alfa-Bank. Anterior a fost sub sancțiunile SUA, dar acum presiunea va fi intensificată de sancțiunile Uniunii Europene.

Drept urmare, obținem o structură care pierde din ce în ce mai multe fonduri cu fiecare pachet de sancțiuni. Singura modalitate posibilă de „ocolire” este băncile occidentale menționate anterior, care și-au continuat activitățile pe teritoriul Federației Ruse. Mulți continuă să funcționeze din cauza complicării procedurii de ieșire de către autoritățile locale, dar, de exemplu, Raiffeisenbank și Unicredit continuă să lucreze în mod voluntar. Cu toate acestea, există 2 motive pentru care această cale se va închide în curând.
Primul este pierderile reputaționale și financiare pe care le aduce munca în Federația Rusă. De asemenea, BCE începe să facă presiuni asupra băncilor din zona euro, stimulându-le să iasă de pe piața rusă. Dacă vorbim de pierderi financiare, atunci putem lua în considerare cazul grupului bancar Raiffeisen Bank International, care a pierdut 6% din valoarea acțiunilor într-o singură zi din cauza sancțiunilor locale împotriva companiei de leasing, divizia rusă a RBI.
Singurul rezultat logic va fi izolarea completă a Federației Ruse de sistemul financiar internațional. Și pentru aceasta, sancțiunile trebuie adoptate cu promptitudine și fără compromisuri, deoarece Rusia a încercat în mod repetat să-și creeze modalități de a evita sancțiunile financiare în acest an. Exemple vii sunt vizitele în India ale ministrului de Externe Serghei Lavrov, care nu a ascuns faptul că sunt planificate negocieri pentru a ocoli deconectarea băncilor ruse de la SWIFT.
Acum țara agresoare și-a schimbat cursul și a prioritizat relațiile cu același paria, și anume Iranul. Țările nu doar fac schimb de arme pentru a lovi infrastructura civilă a Ucrainei, ci și-au conectat sistemele de transfer interbancare pentru a contribui la creșterea comerțului și a tranzacțiilor financiare.
Rusia și cetățenii săi plătesc deja pentru războiul început și la care continuă să viseze în viitor.
„Pierderea financiară potențială este de aproximativ 10 miliarde de euro”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Dacă o astfel de cantitate aparent cosmică nu obligă Rusia să se răzgândească, atunci singura cale de ieșire posibilă este continuarea presiunii asupra Federației Ruse.
De asemenea, țările partenere ale Ucrainei ar trebui să o susțină în continuare, deoarece numai distrugerea statului agresor poate atenua riscurile economice viitoare, precum și poate restabili structura ordinii mondiale și securitatea națională a statelor europene.