Sudul Fâșiei Gaza a fost în noaptea de marți spre miercuri scena unor intense bombardamente israeliene, în pofida presiunilor internaționale pentru o „încetare imediată a focului” în acest teritoriu palestinian, amenințat nu numai de lupte, ci și de foamete, transmite France Presse. Disperarea palestinienilor rămași fără mâncare a făcut ca unii dintre ei să moară în timp ce încearcă să recupereze din mare alimente parașutate sau în busculade în timp ce se luptă să pună mâna pe un astfel de prețios ajutor, scrie sursa.
O minge de foc a luminat cerul nopții deasupra orașului Rafah, după un atac aerian asupra acestui oraș situat în extremitatea sudică a Fâșiei Gaza, unde se înghesuie 1,5 milioane de palestinieni, majoritatea strămutați de confruntările care au loc de luni de zile între armata israeliană și mișcarea islamistă Hamas.
Ministerul Hamas al Sănătății a afirmat, miercuri dimineață, că 3 palestinieni au fost uciși și 12 răniți în lovituri aeriene israeliene efectuate în cursul nopții în sectorul Rafah.
Parașutarea de ajutoare creează situații teribile în Fâșia Gaza
Ministerul Hamas al Sănătății a spus marți că 18 persoane au murit, dintre care 12 s-au înecat în mare în timp ce încercau să recupereze alimente trimise în Gaza pe cale aeriană cu parașute, iar alte șase au fost ucise în busculade, tot în timp ce încercau să facă rost de aceste ajutoare esențiale.
Hamas a făcut apel la țările străine să oprească acest tip de operațiuni și a cerut deschiderea accesului terestru pentru ajutorul umanitar, care este strict controlat de Israel.
Ajutoare, absolut insuficiente pentru a satisface nevoile imense ale celor 2,4 milioane de locuitori, sosesc în principal din Egipt prin Rafah, dar ajung cu greu în nordul Gaza, unde copii au murit de malnutriție. Aici, locuitorii așteaptă să vadă când au loc parașutări de alimente și fug să le ia când acestea ajung la sol.
„Parașutarea de ajutoare este una dintre multele modalități prin care oferim asistența de care palestinienii din Gaza au nevoie cu disperare și vom continua să facem acest lucru”, în timp ce „lucrăm neobosit pentru a crește fluxul de asistență umanitară pe cale terestră”, a transmis Casa Albă.
Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, aflată într-o vizită în Israel, a cerut o extindere masivă a livrărilor de alimente în Gaza prin facilitarea trecerii camioanelor.
„Oamenii mor pentru o conservă cu ton”
„Oamenii mor pentru o conservă cu ton”, a declarat un palestinian, Mohamad Al-Sabaawi, ținând în mână singura conservă de pește pe care a reușit să o recupereze.
„Așteptăm ajutoarele, suntem gata să murim pentru a obține o conservă de fasole, pe care apoi o împărțim între 18 persoane”, a spus un alt palestinian, adăugând că se află într-o situație groaznică.
Situația sanitară este și ea dramatică. Marți, trupele israeliene au înconjurat complexul spitalului al-Nasser din orașul Khan Younis (sud), potrivit localnicilor. La un kilometru mai departe, spitalul al-Amal este „scos din funcțiune” și „a încetat complet să funcționeze”, a afirmat marți Semiluna Roșie palestiniană.
„Închiderea forțată a spitalului al-Amal, una dintre puținele unități medicale rămase în sud, are implicații profunde, punând în pericol nenumărate vieți”, a acuzat Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), calificând drept „catastrofală” starea sistemului de sănătate din nordul teritoriului după mai mult de cinci luni de război.