Bucureștiul ar mai putea avea, pe lângă Delta Văcărești, încă un parc natural unde să fie protejată biodiversitatea, iar intervențiile umane să fie minime. De data aceast în nord, la câteva minute de mers pe jos de cartierul corporatiștilor – Pipera.
Valea Saulei se află în nord vestul Bucureștiului, între Șoseaua Petricani, Strada Gherghiței și Autostrada A3.
Deocamdată zona este greu accesibilă și abandonată, însă frumusețea peisajului și biodiversitatea de aici o califică pentru a deveni arie naturală protejată, spune Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești, ONG-ul care s-a implicat ca Delta Văcărești să devină parc natural și militează ca acest loc să capete protecție. Delta Văcărești are aproximativ 180 de hectare.
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, spune că Valea Saulei a fost inclusă în concursul de soluții pe care instituția îl desfășoară în parteneriat cu Ordinul Arhitecților, și care va fi lansat săptămâna viitoare, iar demersurile pentru obținerea unui statut de protecție vor fi făcute după acest concurs. Primarul spune că intervențiile în aceste zone vor fi minimale, în principal accesibilizare și salubrizare, iar lucrările ar putea începe anul următor.
De ce este valoroasă zona
„Acest loc este valoros în primul rând datorită biodiversității. Este un peisaj sălbatic, o zonă care datorită întinderii de apă atrage păsări. E o zonă de iernare pentru niște specii foarte interesante de păsări care datorită acestui loc vin și în București: lebăda de iarnă – o apariție simandicoasă pentru București – ferestrași, cufundari polari, cufundari. Vin aici, pescuiesc, iernează, apoi se întorc de unde au venit, în Nord. Este un loc interesant datorită apei, dar și peisajului, fiindcă geografia locului permite o vedere de sus pentru vizitatori și asta place”, a explicat Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești.