Şeful serviciilor de informaţii australiene Mike Burgess a cerut miercuri giganţilor tehnologiei să coopereze mai mult, solicitându-le să accepte să furnizeze un acces limitat la mesaje criptate, un tabu vechi, scrie sursa.
„Fără ajutorul lor în circumstanţe foarte limitate şi strict controlate, criptarea scapă de orice responsabilitate”, a argumentat Mike Burgess. Potrivit acestuia, criptarea mesajelor a compromis capacitatea serviciilor de informaţii de a depista ameninţările şi grupurile tehnologice ar avea datoria să ridice criptarea atunci când li se solicită acest lucru.
Giganţii tehnologiei precum Apple, Google şi Microsoft au argumentat în trecut că asta ar reprezenta o ameninţare pentru securitate cibernetică şi viaţa privată a utilizatorilor.
„Criptarea este în mod clar un lucru bun, un lucru pozitiv pentru democraţia noastră şi economia noastră”, a declarat Burgess. Dar „ea protejează de asemenea teroriştii şi spionii, sabotorii şi criminalii abominabili”.
„Cer, îndemn companiile tehnologice să colaboreze cu noi pentru a rezolva această problemă”, a pledat el. „Nu cer legi noi. Nu cer atribuţii noi. Le cer companiilor tehnologice să facă mai mult”, a adăugat şeful serviciului de informaţii.
El a subliniat că serviciile de informaţii australiene anchetează în prezent “o reţea extremistă rasistă” care utilizează mesagerii criptate. „Această reţea împărtăşeşte o propagandă revoltătoare, dă sfaturi privind fabricarea de arme şi discută despre modul de a provoca un război rasial”, a declarat el.
Şeful poliţiei federale australiene, Reece Kershaw, a desemnat în special Meta, care a introdus un sistem de criptare aşa-numit “end to end” pentru Facebook şi aplicaţia Facebook Messenger. Sistemul de criptare “end to end” împiedică forţele de ordine să intercepteze mesajele, numai expeditorul şi destinatarul fiind în măsură să citească conţinutul.