Sari la conținut

Apel în societate: „De ce nu ar putea să voteze și tinerii de 16 ani?”

Cristian Opriș, președintele Forța Dreptei Tineret: „Dacă cei de peste 16 ani pot răspunde penal, de ce nu ar putea să și voteze?” Acesta a reamintit depunerea în Parlament a proiectului de lege care cere dreptul de vot al tinerilor de 16 ani la alegerile locale și europarlamentare, proiect care a trecut tacit de Senat în septembrie 2022, însă nu a ajuns la vot în Camera Deputaților. Inițiativa legislativă a fost propusă de studenți de la Facultatea de Științe Politice din București, sprijiniți de către deputatul Alexandru Kocsis.

Cristian Opriș a explicat că reducerea vârstei de vot este benefică pentru tineri, subliniind: „Dacă cei de peste 16 ani pot răspunde penal sau pot obține permis auto pentru anumite categorii, de ce nu ar putea să și voteze?”

Răzvan Biro, președinte AUR Tineret: „Putem observa cât de dificilă este integrarea pe piața muncii a tinerilor și cel mai important este ca ei să poată să beneficieze de un venit optim, decent, să rămână în România. Noi considerăm că, în primii ani de muncă, firmele care încadrează astfel de tineri la început de drum să fie scutite de taxarea muncii. Iar atunci să-și permită să le ofere un salariu net mult mai mare tinerilor.”

Alexandru Ghigiu, președinte PSD Tineret: „Dacă ne uităm la educație, spre exemplu, vorbim despre o creștere extraordinară a bugetului pentru educație care, din punctul meu de vedere, este o acțiune care vizează în primul rând tinerii. Dacă ne uităm la relansarea sau lansarea de diferite programe la Ministerul Familiei și Tineretului, pentru studenți, pentru tinerele familii, toate aceste programe sunt destinate cu precădere în zona de tineret. Creșterea sumelor alocate pentru burse, creșterea sumelor și numărului de călătorii pe CFR. Avem o paletă foarte largă.”

Mihai Costea, președinte USR Tineret: „USR a depus inițiative legislative. Prima care a fost adoptată, în octombrie 2023, face referire la acea sumă pe care o primesc tinerii aflați sub protecția statului, de 9.900 de lei pe care îi primeau o singură dată, respectiv de 2.860 de lei lunar – în momentul în care decideau că vor să se mute din Centrul rezidențial de stat, în chirie sau în altă parte. Noi am mutat, specific pe legislația în vigoare, vârsta de la care tânărul aflat în protecția statului poate să se mute, de la 18 la 26 de ani.”

Marius Lucian Lupu, președinte PMP Tineret: „Încercăm să-i motivăm să se implice în viața politică. Discutăm de un procent de tineri care să se regăsească pe liste, pe locuri eligibile.”

Szilágyi Dóra Emese, președinte UDMR Tineret: „Când UDMR făcea parte din coaliția de guvernare, a sprijinit programe precum Family Start și Student Invest, precum și programe de construire de grădinițe și creșe care încurajează tinerii, cuplurile care doresc să întemeieze o familie. Dacă doresc să lucreze, își pot lăsa copiii în siguranță la o creșă sau la o grădiniță.”

HotNews.ro a realizat o serie de mini-interviuri video cu liderii partidelor de tineret PSD, AUR, USR, Forța Dreptei, PMP și UDMR, despre acțiunile politice ale organizațiilor cu impact asupra tinerilor din România. Jurnalista Alexandra Nistor a abordat teme de interes pentru publicul tânăr, precum armata obligatorie, traficul de droguri, condiții în căminele studențești, LGBTQ, măsuri politice adoptate în ultimul an și sfaturi în vederea celor patru runde de alegeri de anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!