Pe 14 mai 2024, autoproclamatul președinte al Rusiei, Vladimir Putin, a decis în mod neașteptat să-l înlocuiască pe Serghei Șoigu din funcția de ministru al apărării cu economistul Andrei Belousov.
Cine este el și cum se deosebește de predecesorul său? Andrei Belousov este descris cel mai frecvent ca un etatist și susținător al intervenției active a statului în economie. “Este dur, bolșevic și nicidecum liberal. Și mă tem că nu este un economist foarte bun. Un astfel de expert mai degrabă reflectează decât să facă lucruri concrete”, spune despre Belousov o sursă anonimă a publicației BBC, familiarizată cu el.

Atracția lui Belousov pentru tot ce este sovietic este evidențiată chiar și de istoria biroului său, relatează canalul de Telegram Faridaily. În 2013, când Belousov a devenit consilier prezidențial pe probleme economice, a preluat fostul birou al secretarului general al CC al PCUS, Leonid Brejnev. “Pe perete atârna o hartă a URSS, utilizată de Brejnev. Mobilierul era, de asemenea, în stil sovietic. Un astfel de birou reflecta bine viziunile lui Belousov asupra economiei”, scrie Faridaily.
De asemenea, mulți experți consideră că Belousov este singura persoană din întregul bloc economic al guvernului, a cărei viziune coincide, în general, cu viziunea lui Putin privind faptul că Rusia se opune lumii occidentale, că trebuie să fie independentă și așa mai departe. Nu întâmplător existau zvonuri că el a fost singura persoană din întregul bloc economic care a susținut ocuparea Crimeei de către Rusia în 2014.
Dar de ce au avut loc schimbări la vârful armatei ruse? Experții internaționali evidențiază două motive principale: unul local și unul global. Motivul local este necesitatea unui control mai strict asupra fluxurilor de bani pe care agresorul îi direcționează către acțiuni militare. Majoritatea publicațiilor sunt de acord că numirea unui economist în funcția de ministru al apărării indică dorința Moscovei de a controla mai strict creșterea uriașă a cheltuielilor militare pentru finanțarea războiului și de a reduce corupția din Ministerul Apărării.

Conform ultimelor estimări ale procurorului militar principal al Rusiei, până la 40% din toate fondurile de achiziții sunt deturnate. Se presupune că, în realitate, acest procent ar putea fi și mai mare. Banii din armata rusă nu sunt cheltuiți în mod real pe scopurile indicate pe hârtie. Acest lucru afectează calitatea reală a resurselor militare ale Rusiei. De exemplu, trupele ruse din Ucraina au primit stații de radio chineze ieftine în locul stațiilor de radio protejate promise.
Dar există și un motiv mai global. Este o schimbare de direcție. Schimbările din guvernul Federației Ruse au arătat că liderul rus Vladimir Putin intenționează să transforme țara într-un stat mereu mobilizat, aflat în război — cu consecințe profunde pentru restul lumii.
Aceasta înseamnă că Putin preconizează un război de uzură prelungit, care, în opinia sa, va depinde de ceea ce el consideră a fi trei puncte forte cheie ale Rusiei: complexul său militar-industrial, populația și dorința de a învinge. Se poate constata că Putin readuce principiile URSS în economia Rusiei. Au fost reînviate toate atributele sistemului sovietic, de la economia planificată militarizată până la politica unipartidă.

Chiar și conform declarațiilor oficiale, cheltuielile pentru securitate au crescut mai mult decât dublu, ajungând la 6,7% din PIB (cifra reală, probabil, este mai mare). Putin a conturat un plan pe șase ani pentru națiune, iar economia de stat și cea privată se contopesc din nou. Dacă luăm în considerare problema drepturilor omului și a valorilor general acceptate, acestea sunt lăsate deoparte.
Această decizie este un semnal de alarmă care ar trebui să mobilizeze toate resursele țărilor partenere care sprijină Ucraina. Ea are nevoie nu doar de ajutorul Occidentului, ci și de hotărârea partenerilor, deoarece altfel Ucraina va deveni doar începutul unui șir de înfrângeri pe care Rusia le va aduce NATO, UE și altor sateliți ai democrației și progresului mondial.