Pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a NATO, un grup de generali în retragere din statele membre ale alianței a lansat un apel colectiv prin care solicită o schimbare de politică în ceea ce privește sprijinul militar și tehnic acordat Ucrainei. Apelul, publicat de Guildhall și Ukrinform, subliniază necesitatea de a revizui strategia actuală pentru a preveni înfrângerea Ucrainei într-un război cu Rusia și pentru a păstra sistemul global de securitate, scrie sursa.
Generalii notează că starea actuală a sprijinului acordat Ucrainei este insuficientă pentru a asigura victoria acesteia și pentru a proteja securitatea globală. Ei propun încheierea unor acorduri bilaterale de securitate care ar fi obligate să ofere Ucrainei asistență militară la un nivel legat de ponderea în PIB a țărilor participante. Un element important este, de asemenea, elaborarea unui plan clar de aderare a Ucrainei la NATO, care să fie prezentat la viitorul summit de la Washington.
Una dintre propunerile cheie ale generalilor este ridicarea restricțiilor privind tipurile și cantitățile de arme transferate Ucrainei. Aceștia subliniază necesitatea furnizării urgente de arme și echipamente militare critice, care ar oferi Ucrainei o superioritate tehnologică față de inamic. Ar trebui să se acorde prioritate asigurării rezervelor operaționale ale forțelor armate ucrainene, inclusiv furnizarea de muniție și întreținerea armelor. Extinderea programelor de formare pentru recruții ucraineni este, de asemenea, o componentă importantă.
Generalii solicită încheierea unor acorduri bilaterale de securitate pe termen lung între Ucraina și țările NATO, similare cu exemplul estonian. Acest lucru ar trebui să garanteze un sprijin militar și tehnic continuu. Ei propun ca summitul NATO de la Washington să adopte documente care să confirme ireversibilitatea sprijinului acordat Ucrainei până la restabilirea deplină a integrității teritoriale și a suveranității sale, precum și să ofere un plan clar de aderare a Ucrainei la alianță.
Generalii subliniază natura genocidară a războiului rusesc, care urmărește să distrugă Ucraina ca țară independentă și pe ucraineni ca națiune. Ei avertizează că refuzul Occidentului de a sprijini Ucraina va duce la înfrângerea inevitabilă a acesteia, la sute de mii de victime suplimentare și la milioane de refugiați. Înfrângerea Ucrainei va fi percepută ca o invitație la expansionism din partea altor regimuri autoritare, ceea ce va duce inevitabil la pierderea încrederii în SUA ca lider al lumii libere și va pune în pericol existența NATO.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a îndemnat anterior pe aliați să ridice restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor pentru a lovi ținte militare pe teritoriul rusesc. Stoltenberg a subliniat că Rusia duce un război de agresiune, iar Ucraina are dreptul de a se apăra, inclusiv prin lovituri asupra unor ținte de pe teritoriul rusesc. El a precizat că unii aliați au ridicat deja astfel de restricții și că a sosit momentul ca și alți aliați să ia în considerare posibilitatea de a face același lucru.
Pozițiile generalilor și apelurile lui Stoltenberg demonstrează gravitatea situației actuale și necesitatea unei acțiuni decisive pentru a asigura securitatea Ucrainei și a menține ordinea internațională. Recomandările generalilor NATO în retragere reflectă preocupări profunde cu privire la strategia actuală și subliniază importanța unor măsuri imediate și pe termen lung pentru a asigura un sprijin durabil și eficient pentru Ucraina în lupta sa pentru independență și integritate teritorială.