Un reprezentant al guvernului german a anunțat vineri că Berlinul va urma exemplul Statelor Unite, permitând Ucrainei să utilizeze armele sale pentru a ataca obiective militare legitime în Rusia, conform Reuters, relatează sursa.
Berlinul a avut inițial rezerve în a permite utilizarea armamentului său împotriva țintelor din Rusia, din cauza temerilor legate de escaladarea conflictului.
Vineri, guvernul condus de Olaf Scholz a luat în cele din urmă această decizie, afirmând că Kievul poate ataca obiective militare legitime din interiorul Rusiei, în conformitate cu normele internaționale.
Politico a relatat cu o seară înainte că SUA au luat și ele decizia de a permite Ucrainei să folosească armamentul american pentru a lovi în Rusia, într-o zonă limitată aproape de regiunea Harkov.
Washingtonul și-a justificat decizia prin observația că Moscova a intensificat atacurile asupra regiunii Harkov, utilizând site-uri de lansare din interiorul Rusiei. Autoritățile locale au raportat că mai multe rachete rusești au lovit clădiri civile în orașul Harkov, provocând moartea a cel puțin patru persoane și rănirea multor altele.
Vorbind la Praga joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins amenințările Rusiei, care a sugerat că utilizarea armelor americane în interiorul Rusiei ar putea duce la escaladarea conflictului.
Ministrul ceh de externe Jan Lipavski a declarat joi că țara sa este de acord cu folosirea armamentului furnizat Ucrainei în atacuri împotriva Rusiei, în urma îndemnului formulat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Alte țări precum Regatul Unit, Franța și Olanda au luat decizii similare, iar țări precum Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au furnizat arme Ucrainei fără restricții.