Sari la conținut

UE a amendat Ungaria cu 200 de milioane de euro și un milion pe zi pentru nerespectarea regulilor azilului

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a sancționat joi Ungaria pentru neîndeplinirea deciziei Uniunii Europene în domeniul azilului, conform Reuters, relatează sursa.

Ungaria va trebui să plătească o amendă de 200 de milioane de euro din cauza nerespectării schimbărilor cerute în politica sa privind gestionarea migranților și a solicitanților de azil la frontieră, a anunțat instanța supremă a UE joi.

Budapesta, care anterior a refuzat să implementeze decizia instanței din 2020, va fi obligată să achite și o amendă zilnică de un milion de euro până când va aplica pe deplin măsurile.

În decizia sa, Curtea Europeană de Justiție a constatat că Ungaria nu a luat măsuri pentru a respecta hotărârea din 2020 privind dreptul solicitanților de azil de a rămâne în Ungaria până la soluționarea apelului împotriva respingerii cererii lor și a deportării cetățenilor țărilor terțe aflați în situație ilegală.

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a criticat CJUE pentru ceea ce a numit o „mișcare lașă”, acuzând că instanța a amânat deliberat pronunțarea verdictului până după alegerile europarlamentare.

Gulyas a adăugat că decizia CJUE a depășit inițiala cerere a Comisiei Europene de o amendă mai mică pentru Ungaria. Guvernul maghiar a susținut în trecut că decizia din 2020 a fost contestabilă, menționând că deja închisese zonele de tranzit și că a introdus reguli mai stricte pentru a descuraja viitorii solicitanți de azil.

Potrivit legislației actuale, cererile de azil trebuie depuse în afara granițelor Ungariei, la ambasadele acesteia din Serbia sau Ucraina, țări vecine. Cei care încearcă să treacă granița sunt adesea respinși.

Premierul Viktor Orban, cunoscut pentru conflictele sale cu Bruxelles-ul pe teme de la independența sistemului judiciar până la politica externă, a promis în 2021 că va menține regimul actual pentru solicitanții de azil, indiferent de hotărârile instanței europene care ar putea cere schimbări.

Comisia Europeană a depus o a doua cerere în instanță la începutul anului 2022, acuzând Ungaria că nu a luat toate măsurile necesare pentru a se conforma deciziei grupului din 2020.

„Această evitare deliberată de a aplica o politică comună a UE în întregime constituie o încălcare fără precedent și extrem de gravă a dreptului UE”, se menționează în decizia de joi a CJUE.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!