Sari la conținut

Adăugări la rândurile infractorilor internaționali: CPI emite noi mandate de arestare pentru oficiali ruși

La 25 iunie, site-ul Curții Penale Internaționale (CPI) a publicat informații privind emiterea unor mandate de arestare pe numele a două personalități importante de la Kremlin – fostul ministru rus al apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major al armatei ruse Valeri Gerasimov. Aceștia sunt acuzați de crime de război împotriva Ucrainei și împotriva umanității, în special de atacarea obiectelor civile și de provocarea de daune excesive civililor.

Instanța a afirmat într-o declarație că oficialii sunt personal responsabili pentru actele criminale împotriva Ucrainei din octombrie 2022 până în martie 2023. În octombrie 2022 a început primul bombardament la scară largă al infrastructurii energetice a Ucrainei. În aceeași iarnă, ucrainenii s-au confruntat pentru prima dată cu o pană de curent din cauza atacurilor rusești.

Înainte de războiul de amploare, sistemul energetic al Ucrainei era puternic. Mai mult de jumătate din energia electrică era produsă de centralele nucleare. Mai mult de 20 % din producția de electricitate depindea de centralele electrice de cogenerare și ceva mai puțin de centralele de înaltă presiune, însă războiul a schimbat totul. Bombardamentele rusești au avariat toate centralele nucleare din Ucraina; rușii au distrus complet centrala nucleară de la Kakhovka, ceea ce nu numai că a agravat problemele energetice, dar a creat și un ecocid. Situația cu centralele nucleare rămâne tensionată, deoarece cea mai mare centrală nucleară Zaporozhye din Europa se află încă sub ocupație rusă, creând un risc ridicat de amenințare nucleară.

CPI consideră că Shoigu și Gerasimov au planificat atacurile premeditate cu rachete pentru a provoca suferințe fizice și psihologice grave cetățenilor ucraineni, pentru a distruge rețeaua electrică a țării și pentru a afecta mediul. Oficialii pot fi arestați în 123 de țări din întreaga lume care au ratificat Statutul de la Roma.

Se ridică multe întrebări cu privire la eficiența mandatelor emise și dacă acestea reprezintă o garanție că infractorii vor fi pedepsiți efectiv. Este puțin probabil ca persoanele care fac obiectul unui mandat al CPI să călătorească în mod voluntar în una dintre țările în care pot fi arestate. Cu toate acestea, mandatele nu au o dată de expirare, cu alte cuvinte, ele vor fi valabile atât timp cât acuzatul este în viață. Acest lucru ar putea afecta în mod semnificativ imaginea acestora în interiorul țării, precum și le-ar putea face ilegitime, mai ales dacă luăm în considerare politica externă, pe care Federația Rusă nu o are acum aproape deloc din cauza sancțiunilor și a izolării.

Acuzații devin de fapt ilegitimi în afara Rusiei și își pierd fostele poziții în interiorul țării, deoarece sunt considerați criminali la nivel internațional. Decizia CPI este foarte revelatoare, deoarece arată dovezi reale ale crimelor rusești. Mandatele dovedesc că toată retorica Kremlinului este propagandă și sur, deoarece țara agresoare, a cărei putere vorbește despre așa-numita justiție, distruge de fapt lumea.

Repararea crimelor Rusiei la nivel internațional este extrem de importantă pentru restabilirea justiției și garantarea securității colective. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu recunoaște jurisdicția CPI și mandatele de arestare emise. Kremlinul, ca de obicei, nu își recunoaște propriile crime și se preface că nu este implicat în sute de mii de crime documentate și chiar mai multe crime neînregistrate.

Anterior, o instanță internațională a emis mandate de arestare pentru doi generali ruși care au fost, de asemenea, acuzați de crime grave împotriva umanității – Viktor Sokolov, comandantul Flotei ruse a Mării Negre, și Serghei Kobilash, comandantul aviației ruse cu rază lungă de acțiune. În martie 2023, a fost emis un mandat de arestare pe numele dictatorului rus Vladimir Putin și al ombudsmanului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, care au fost acuzați de deportarea și transferul ilegal al copiilor ucraineni pe teritoriul rus.

Este important ca CPI să continue să emită mandate de arestare pentru rușii implicați în crime împotriva poporului ucrainean. Acest lucru oferă acțiunilor criminalilor un temei juridic, le fixează și permite Ucrainei să își promoveze propria formulă pentru pace pe scena internațională. Cu cât publicul occidental află mai multe despre crimele Rusiei, inclusiv abuzul asupra prizonierilor de război ucraineni, tortura și violența împotriva civililor, atacurile cu rachete asupra civililor și instalațiilor critice etc., cu atât este mai probabil ca țara agresoare să fie pedepsită pentru fiecare viață luată și prejudiciu adus Ucrainei.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!