Sari la conținut

Liz Truss, fostă prim-ministră pentru 44 de zile, a pierdut locul său în parlamentul Marii Britanii

Fosta prim-ministră conservatoare Liz Truss, care deține recordul pentru cel mai scurt mandat al unui premier în istoria țării după ce a provocat o prăbușire pe piața obligațiunilor și o cădere a lirei sterline, și-a pierdut mandatul parlamentar vineri în urma alegerilor. Mai mulți lideri importanți din partidul ei, inclusiv membri ai guvernului actual, au suferit înfrângeri în circumscripțiile lor, relatează Reuters, conform sursei.

Rezultatele alegerilor de joi arată că Liz Truss a obținut 11.217 de voturi în circumscripția sa din South West Norfolk, în estul Angliei, pierzând la limită în fața candidatului laburist Terry Jermy, care a strâns 11.847 de voturi.

Truss, în vârstă de 48 de ani, a fost nevoită să își prezinte demisia după doar 44 de zile de la preluarea mandatului de premier de la Boris Johnson. Acest lucru a survenit după ce reducerile de impozite nesustenabile anunțate de cabinetul Truss au creat turbulențe pe piețele financiare, crescând costurile ipotecilor pentru proprietarii de locuințe deja afectați de criza costului vieții.

Considerată simbolul eșecului guvernului conservator de mulți alegători și critici ai presei, Truss a rămas totuși o figură influentă în rândul legislatorilor de dreapta din partid.

Un număr record de miniștri conservatori de rang înalt, printre care ministrul apărării și o posibilă viitoare lideră, și-au pierdut joi locurile în Parlament.

Grant Shapps, ministrul apărării, și Penny Mordaunt, liderul Camerei Comunelor, se numără printre cei zece miniștri care și-au pierdut locurile, depășind recordul anterior de șapte înfrângeri înregistrate în 1997, când Tony Blair a adus laburiștii la putere printr-o victorie electorală categorică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!