Danemarca se pregătește să devină prima țară din lume care va impune taxe pe emisiile de metan generate de șeptel, într-un efort de a atinge obiectivul de neutralitate a emisiilor de carbon până în 2045. Potrivit AFP, această măsură inovatoare va intra în vigoare începând cu anul 2030.
Emisiile de metan provenite din flatulența bovinelor și porcilor vor fi taxate la un nivel de 300 de coroane (40,2 euro) pe tonă de echivalent CO2. În 2035, această taxă va crește la 750 de coroane (aproximativ 100 de euro) pe tonă de echivalent CO2, conform unui acord stabilit la sfârșitul lunii iunie între guvern, o parte a opoziției și reprezentanți ai fermierilor, industriei și sindicatelor.
Acordul urmează să fie supus aprobării Parlamentului danez după vacanța de vară.
Reacții Divergente
Christian Fromberg, specialist în agricultură la Greenpeace, consideră că această inițiativă oferă „un motiv de speranță” într-un context în care multe țări nu își respectă angajamentele climatice. Deși Fromberg crede că taxa ar fi trebuit să fie mai mare și introdusă mai devreme, el o vede totuși ca pe un pas important.
Pe de altă parte, Asociația Daneză pentru Agricultură Sustenabilă descrie acordul ca fiind „inutil”. Președintele Asociației, Peter Kiaer, a exprimat îngrijorări privind siguranța alimentară și a menționat că Noua Zeelandă a renunțat la o propunere similară din cauza protestelor fermierilor.
Măsuri de Compensare și Impact Economic
Pentru a diminua impactul financiar asupra fermierilor, guvernul danez a prevăzut o deducere fiscală de 60%, astfel încât costul real pentru crescătorii de animale va fi de 120 de coroane (16 euro) pe tonă de echivalent CO2, urmând să crească la 300 de coroane în următorii cinci ani.
Ministerul Economiei din Danemarca a estimat că introducerea acestei taxe ar putea duce la dispariția a aproximativ 2.000 de locuri de muncă în sectorul creșterii animalelor până în 2035.
Investiții în Tranziția Ecologică
Veniturile generate de această taxă vor fi reinvestite în tranziția ecologică a agriculturii. Mai mult de 60% din suprafața Danemarcei este dedicată agriculturii, iar lăsarea în pârloagă a 140.000 de hectare de teren va contribui la creșterea capacității solului de a stoca carbon, reducând astfel concentrația de gaze cu efect de seră în atmosferă.
Context Global
La nivel global, Danemarca este unul dintre principalii exportatori de carne de porc, această activitate reprezentând aproape jumătate din exporturile agricole ale țării, conform Consiliului Danez pentru Agricultură și Alimentație.