Sari la conținut

Israel și Hezbollah la un pas de război: Liderul grupării amenință cu noi atacuri în Israel

Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a lansat un avertisment miercuri, declarând că luptătorii săi vor lansa noi atacuri asupra localităților din Israel dacă acesta „continuă să vizeze civili”. Această amenințare vine după ce cinci sirieni, inclusiv trei copii, au fost uciși în urma unor atacuri israeliene în sudul Libanului.

„Dacă inamicul continuă să țintească civili, așa cum a făcut în ultimele zile, ne vom vedea obligați să lovim noi localități în Israel pe care nu le-am vizat până acum”, a afirmat Nasrallah în cadrul ceremoniei de celebrare a Ashura, una dintre cele mai importante sărbători pentru musulmanii șiiți.

Conform agenției oficiale de presă libaneze ANI și unei surse din securitatea libaneză, cinci civili sirieni, dintre care trei copii, au fost uciși marți în atacuri israeliene asupra sudului Libanului. Ca represalii, Hezbollah a lansat zeci de rachete Katiusha împotriva mai multor localități din nordul Israelului.

UNICEF a condamnat pe Twitter uciderea celor trei copii în timpul unui atac aerian marți, în timp ce aceștia se jucau în fața casei lor din sudul Libanului. Numărul civililor uciși în urma atacurilor israeliene a depășit 100 în această săptămână. Hezbollah a deschis un front împotriva Israelului pe 8 octombrie, în sprijinul grupării Hamas din Fâșia Gaza.

„Frontul nostru nu se va opri atât timp cât agresiunea împotriva Fâșiei Gaza va continua”, a avertizat liderul Hezbollah. Gruparea libaneză pro-iraniană a subliniat că va înceta atacurile doar în cazul unui armistițiu în enclava palestiniană devastată de peste nouă luni de război. Israelul susține că vizează „infrastructura teroristă” și luptătorii prin asasinate țintite.

Aproape 100.000 de persoane au fost evacuate din satele libaneze de lângă frontieră din cauza acestor atacuri. Imagini publicate de jurnaliști arată distrugeri masive în numeroase localități de la graniță. De asemenea, mii de israelieni au fost relocați din zona de frontieră în locuri mai sigure.

Într-o țară afectată de o criză economică severă din 2019, Hassan Nasrallah a promis că Hezbollah va ajuta miile de locuitori din sudul Libanului să-și reconstruiască casele distruse. În discursul său, Nasrallah a amenințat Israelul cu consecințe severe în cazul „unei invazii în Liban sau în sudul Libanului”, afirmând că nu va mai rămâne „niciun tanc israelian” în caz de conflict deschis.

Violențele transfrontaliere neîncetate de mai multe luni au stârnit temeri privind un război total între Israel și Hezbollah, care s-au confruntat deja într-un conflict devastator în 2006.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!