Sari la conținut

„Un atac cibernetic major lansat de elitele globale?” Teoriile conspirației după cea mai mare pană IT globală

Serviciile au început să revină online vineri seara, după o pană informatică fără precedent la sistemul Microsoft, care a afectat companii din diverse sectoare, inclusiv aviație, finanțe și mass-media. Conspiraționiștii au profitat de ocazie pentru a răspândi teorii pe internet, notează AFP. Un al treilea război mondial iminent? Un atac cibernetic major lansat de elitele globale?

O actualizare defectuoasă a sistemelor Windows a provocat această pană globală, blocând avioane, trimițând muncitori în șomaj tehnic și perturbând piețele financiare, conform France Presse.

Atacul cibernetic, exclus
Grupul american de securitate cibernetică CrowdStrike, al cărui software a fost la originea întreruperii, a exclus ideea unui atac cibernetic sau a unei probleme de securitate.

Cu toate acestea, teoriile conspirației s-au răspândit rapid pe rețelele de socializare, ilustrând tendința de haos informațional ce urmează adesea unui eveniment global, notează AFP.

„Am citit undeva că al treilea război mondial va fi în principal un război cibernetic”, a scris un utilizator pe platforma X.

Pentru unii, pana informatică nu a fost altceva decât un atac cibernetic lansat de Forumul Economic Mondial, o organizație care reunește lideri globali și care este adesea ținta teoreticienilor conspirației.

Forumul Economic Mondial, ținta teoreticienilor conspirației
Cei care promovează această teorie se bazează pe un videoclip vechi de pe site-ul Forumului, care avertizează asupra unui posibil „atac cibernetic similar cu coronavirusul”.

Videoclipul sugerează că singura modalitate de a opri un astfel de atac ar fi deconectarea milioanelor de dispozitive vulnerabile de la rețele.

Forumul Economic Mondial a fost de mult timp o țintă pentru teoreticienii conspirației, care cred că o elită globală lucrează pentru scopuri obscure sub pretextul rezolvării problemelor mondiale.

„Proliferarea teoriilor conspirației după evenimente globale majore, precum această pană, reflectă natura volatilă a ecosistemului informațional”, a declarat Rafi Mendelsohn, vicepreședinte al companiei Cyabra, specializată în combaterea dezinformării.

Rețelele sociale, forumurile și aplicațiile de mesagerie facilitează răspândirea rapidă a acestor teorii, ajungând la un public global.

„Acest lucru ridică problema mai largă a combaterii știrilor false și a dezinformării”, apreciază Michael Mosser, directorul unui centru de cercetare privind dezinformarea de la Universitatea Texas din Austin.

Mosser adaugă că nivelul de încredere în sursele fiabile a scăzut atât de mult încât oamenii sunt mai predispuși să creadă în teorii conspiraționiste care par adevărate, decât în informații factuale.

Pana informatică a fost cauzată de o eroare într-o actualizare a unui program de securitate pentru Windows. Fondatorul CrowdStrike, George Kurtz, a încercat să-i liniștească pe utilizatori afirmând că bug-ul este „în curs de corectare”, dar utilizatorii de internet au continuat să speculeze.

„Este dificil să combăți dezinformarea cu explicații tehnice, deoarece problema este foarte complexă”, spune Mosser. Să explici că problema provine de la un fișier de sistem configurat greșit și că se lucrează la remediere poate părea rezonabil, dar nu este crezută de cei care văd motive rău intenționate în spatele erorilor, a adăugat el.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!