În mod neașteptat și fără prea multă publicitate, Ungaria a inclus cetățenii din Rusia și Belarus în programul „cardului național”, care se eliberează pentru 2 ani, cu posibilitatea de prelungire pentru cei care doresc să lucreze în Ungaria. Acest lucru le permite să intre în UE fără inspecții.
De fapt, o astfel de decizie a Budapestei este un alt pas către Moscova, deoarece facilitarea intrării rușilor contribuie la creșterea numărului de agenți ai serviciilor de informații rusești pe teritoriul Uniunii Europene.
De la începutul războiului total al Rusiei împotriva Ucrainei, numărul exploziilor „misterioase” la uzinele de apărare, la instalațiile industriei chimice și al sabotajelor pe rutele logistice a crescut semnificativ. Toate acestea sunt o consecință a noilor tactici ale serviciilor de informații militare ruse. Ofițerii de informații conduc acum operațiunile din Rusia, iar principalii actori au devenit „agenți de grup” – manipulatori angajați care organizează sabotajul pe teren.
În luna mai, agențiile de informații ale UE și-au avertizat guvernele că Rusia plănuiește sabotaje în Europa. Potrivit datelor lor, Moscova a început pregătirile active pentru explozii, incendii și atacuri cibernetice pe teritoriul Europei. Ultima săptămână demonstrează activitatea activă a sabotorilor ruși: printre acestea se numără o explozie la o uzină a gigantului chimic german BASF SE, un sabotaj pe o cale ferată franceză în noaptea dinaintea deschiderii Jocurilor Olimpice și deteriorarea rețelelor operatorului de telecomunicații SFR. Toate aceste coincidențe fără precedent indică în mod direct implicarea Rusiei, care încearcă să intimideze populația Europei, precum și să împiedice furnizarea de arme către Ucraina.
Așadar, este de așteptat ca intrarea rușilor în UE fără alte verificări să fie rezultatul acordurilor guvernului maghiar pro-rus cu Rusia și un fel de răspuns la încetarea livrărilor de petrol rusesc către Lukoil. Cu toate acestea, o astfel de decizie a Budapestei nu numai că subliniază sentimentele antieuropene ale actualului guvern maghiar, dar pune în pericol și securitatea Europei – după cum știm, criminalii ruși nu sunt prea preocupați de prezența unor potențiale victime civile.
Apropierea treptată a Ungariei de Rusia nu ar trebui să rămână nepedepsită de UE. Mai ales având în vedere că Budapesta a încălcat în mod repetat legislația UE. Și, în general, Orban nu ar trebui să uite că economia Ungariei este puternic dependentă de UE. Comerțul intracomunitar reprezintă 81% din exporturile și 78% din importurile Ungariei, 6,3% din PIB-ul Ungariei este creat de investițiile europene, iar UE cofinanțează 95% din investițiile din sectorul public.
Translated with DeepL.com (free version)