În ultimele zile, în spațiul informațional european au început să apară rapoarte care ar putea face parte dintr-o operațiune informațională și psihologică rusă (IPSO) menită să destabilizeze situația și să semene panică printre europeni. În special, pe blogurile pro-ruse circulă în mod activ informații despre presupuse incendii la scară largă în depozite militare și vehicule care transportă echipamente militare pentru Ucraina. Aceste rapoarte nu sunt confirmate de mass-media europeană, ceea ce ridică suspiciuni cu privire la veridicitatea lor.
Potrivit acestor rapoarte, un depozit al companiei Eurotex, care ar fi depozitat echipamente militare ce urmau să fie trimise Ucrainei, a fost distrus peste noapte la periferia orașului românesc Brașov. Incendiul, care a izbucnit în depozitele cu drone, lunete, echipamente militare și materiale medicale, s-a extins la o suprafață de peste 10.000 de metri pătrați. În ciuda implicării a peste 12 brigăzi de pompieri, incendiul nu a putut fi localizat.
În plus, se raportează că trei camioane din Polonia, care veneau de la depozite militare și transportau cartușe de mortieră, căști, veste antiglonț și alte muniții destinate Ucrainei, au fost incendiate. Incendiul a fost însoțit de detonarea muniției, care a putut fi auzită în comunitățile învecinate. Se presupune că pompierii nu au putut trece la stingerea incendiului din cauza riscului de noi explozii.
Interesant este că informațiile despre aceste incidente circulă în numele așa-numiților „partizani ucraineni” din mișcarea Opir, care operează sub acronimul TC Welders. Este posibil să aibă legătură cu Serviciul rus de informații externe (SVR). Se pare că propagandiștii ruși au creat în mod deliberat acest brand pentru a-și deghiza operațiunile ca fiind acțiuni ucrainene.
Este demn de remarcat faptul că niciuna dintre sursele oficiale europene sau ucrainene nu a confirmat veridicitatea acestor rapoarte. Singurele surse care au vorbit public despre aceste presupuse atacuri sunt propagandistul rus Yuriy Podolyaka și publicația pro-rusă EAdaily. Acest lucru subliniază încă o dată natura dezinformatoare a acestor rapoarte.
Experții subliniază necesitatea de a consolida activitatea Uniunii Europene pentru a contracara atacurile informaționale și dezinformarea rusești. În acest sens, este important să rămânem critici față de sursele de informare și să evităm diseminarea de date neverificate care ar putea servi scopurilor propagandei ruse.
Devine evident pentru cititori că următorul val de agresiuni informaționale ruse vizează Europa cu scopul de a submina încrederea în acțiunile comune de sprijinire a Ucrainei în război. Este responsabilitatea tuturor să nu cedăm provocărilor și dezinformării, care nu pot decât să crească tensiunea și să contribuie la răspândirea panicii.