Comisia Europeană a cerut miercuri guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene, care nu au trimis încă versiunea finală a planurilor lor energetice și climatice, să le transmită cât mai curând posibil. Aceste planuri sunt esențiale pentru atingerea obiectivului blocului comunitar de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anul 2030.
Până în prezent, din cele 27 de state membre, doar 10 au trimis planurile necesare: Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Olanda și Suedia.
„Comisia îndeamnă statele membre restante să transmită planurile lor fără întârziere pentru a permite o analiză rapidă și cuprinzătoare la nivel european. Acest lucru constituie o platformă solidă pentru abordarea obstacolelor, dezbaterea celor mai bune practici și îmbunătățirea coordonării regionale, asigurând o implementare rapidă și robustă a obiectivelor noastre pentru anul 2030,” a declarat comisarul european responsabil cu acest portofoliu, Kadri Simson, în raportul privind starea energiei.
Bruxelles-ul le reamintește guvernelor că trebuie să-și intensifice eforturile pentru a garanta un nivel suficient de ambiție și pentru a asigura că UE este pe drumul cel bun în atingerea obiectivelor climatice.
Raportul arată că analiza proiectelor de planuri energetice și climatice prezentate până acum relevă o sporire a ambiției, dar această ambiție este considerată de Comisia Europeană ca fiind încă „insuficientă” pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 față de nivelul din 1990.
Analiza Comisiei estimează că implementarea proiectelor primite ar conduce la o scădere a emisiilor de CO2 cu 51% până la sfârșitul deceniului, cu patru procente mai puțin decât obiectivul stabilit.
În plus, raportul avertizează că „numai câteva state membre au inclus în proiectele lor de actualizare a planurilor acțiuni detaliate privind adaptarea la schimbările climatice în contextul rezilienței sistemelor lor energetice.”
Organizația Națiunilor Unite (ONU) a subliniat în repetate rânduri importanța îmbunătățirii planurilor de combatere a schimbărilor climatice, având în vedere că prognozele actuale nu vor permite atingerea obiectivului de limitare a creșterii temperaturilor globale la nu mai mult de 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale până la sfârșitul acestui secol.