Joi, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a decis să reducă rata dobânzii la facilitatea de depozit cu 25 de puncte de bază, ceea ce influențează direct politica monetară. Decizia a fost luată în contextul scăderii inflației în zona euro și semnalelor transmise de Rezerva Federală a SUA, care urmează să reducă și ea dobânzile.
Inflația din zona euro a scăzut la 2,2% în august, cel mai mic nivel din ultimii trei ani, în timp ce producția industrială din Germania și Italia a arătat semne de încetinire a economiei după o perioadă de creștere la începutul anului.
Impactul asupra românilor cu credite în euro
Pentru românii cu credite în euro cu dobândă variabilă, această reducere a dobânzilor se va traduce într-o scădere ușoară a ratelor lunare. Băncile își actualizează dobânzile la fiecare 3 sau 6 luni, iar noul nivel va fi încorporat la următoarea actualizare, ceea ce ar putea reduce marginal costurile pentru cei cu astfel de credite.
Proiecțiile BCE
BCE estimează o inflație medie de 2,5% în 2024, 2,2% în 2025 și 1,9% în 2026. Inflația ar putea crește temporar până la finalul anului 2024 din cauza fluctuațiilor prețurilor energetice, dar va scădea ulterior. Economia zonei euro este prognozată să crească cu 0,8% în 2024, accelerând la 1,3% în 2025 și 1,5% în 2026.
Ratele dobânzilor BCE
Începând cu 18 septembrie 2024, rata dobânzii la facilitatea de depozit va fi redusă la 3,50%, iar rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare va fi de 3,65%, în timp ce rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală va scădea la 3,90%.