În 2022, 145.000 de români s-au mutat de la oraș la sat. Fenomenul migrației către mediul rural are legătură cu diverse transformări sociale, cum ar fi îmbătrânirea generației de decreței, cea mai mare din istoria României. Însă, cât de idilică este viața la țară cu adevărat?
Elena Lasconi, în aparițiile sale publice, conturează o imagine idilică a alegerilor sale personale și politice. Totul pare armonios și perfect, dar nu știm care este baza acestor idei. Într-un interviu recent acordat la Antena 3, Lasconi a demonstrat lipsă de consistență, neoferind informații relevante despre politica externă sau economie.
În schimb, ne-a vorbit mult despre „viața autentică de la țară”, înconjurată de animale și grădini bio, o imagine care atrage numeroși orășeni, în special corporatiști trecuți de 40 de ani, obosiți de stresul urban.
Migrația urbană-rurală din România este în creștere. Grupuri online precum „Mutat la țară – Viața fără ceas”, cu sute de mii de membri, reflectă interesul crescând pentru acest stil de viață. Cu toate acestea, viața rurală nu este lipsită de provocări, de la conflicte cu vecinii până la probleme de infrastructură și servicii de sănătate.
Elena Lasconi reflectă dorința de retragere din agitația urbană, dar imaginea pe care o prezintă este mai degrabă o fantezie, una care atrage o categorie specifică de votanți deziluzionați de subiectele controversate ale vieții moderne. Această idealizare a vieții rurale este un instrument nou în campaniile prezidențiale din România, dar rămâne de văzut dacă va avea succes.