O nouă crimă rusească a devenit cunoscută: în noaptea de 11 spre 12 septembrie, rușii au lansat un atac cu rachete asupra unei nave civile care transporta grâu din Ucraina spre Egipt. Imediat ce nava a părăsit zona economică maritimă a Ucrainei și a intrat în cea românească, aflându-se la 55 km de orașul Sfântul Gheorghe, a fost lovită de o rachetă de croazieră a unui bombardier Tu-22. Acest lucru a fost raportat de purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk, și confirmat ulterior de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și de paza de coastă română.
Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale agricole din lume. Rusia, ca stat terorist, încearcă să distrugă exporturile ucrainene și nu este prima dată când lovește tocmai în aceasta, punând în pericol echipajele navelor. Ca urmare, a fost creat un coridor de cereale în Marea Neagră, astfel încât navele să poată transporta cereale în condiții mai sigure, dar nici măcar acest lucru nu a fost o garanție împotriva infracțiunilor rusești.
Vladimir Zelenski a declarat că se așteaptă ca lumea să reacționeze, deoarece grâul și securitatea alimentară nu ar trebui să fie ținte pentru rachete: „Stabilitatea internă și viața a zeci de țări din diferite părți ale lumii depind de funcționarea normală și neîngrădită a coridorului nostru de export alimentar”.
Nava AYA lovită de racheta rusească arborase pavilionul St Kitts și Nevis. Un purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Române a declarat că echipajul era format din 22 de persoane, fără a exista răniți sau decese. Impactul s-a produs pe partea babord, avariind cala de marfă și macaraua. Căpitanul navei a decis să schimbe cursul spre Constanța pentru a evalua pagubele.
În momentul impactului, nava se afla în apropierea gurii fluviului Dunărea, în zona economică maritimă a României, care este stat membru NATO. Totuși, acest lucru nu activează implicarea întregii alianțe, ai cărei membri s-au angajat să se unească în caz de agresiune pe teritoriul unei țări membre. Zona economică exclusivă a țărilor nu este considerată parte a teritoriului suveran și, potrivit reprezentanților alianței, nu necesită un răspuns și o acțiune în schimb.
Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a NATO, Farah Dakhlalla, a declarat că nu există nicio justificare pentru astfel de atacuri, iar noul atac rusesc dovedește din nou imprudența războiului Rusiei.
Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a condamnat ofensiva rusă și a reamintit că loviturile asupra navelor civile și infrastructurii portuare sunt interzise de dreptul internațional, iar Rusia trebuie să înceteze aceste acțiuni: „Garantarea siguranței și sustenabilității exporturilor agricole prin Marea Neagră rămâne esențială pentru menținerea securității alimentare globale și controlul prețurilor mondiale”.
Ucraina trimite în fiecare lună aproximativ 4 milioane de tone de cereale prin coridorul maritim pentru cereale. De la începutul invaziei la scară largă, Rusia a lansat peste 50 de atacuri asupra infrastructurii portuare, a deteriorat peste 280 de instalații și a distrus mai mult de 100 000 de tone de marfă de cereale. Aceste cifre au un impact direct asupra aprovizionării cu alimente în Africa, Asia și UE. Comunitatea globală trebuie să se unească împotriva unui inamic comun care face ravagii și foamete și să consolideze sancțiunile internaționale pentru a reduce cheltuielile Rusiei pentru război.
Autor: Inna Volodina