Sari la conținut

Componente chinezești pentru dronele rusești: eludarea restricțiilor

Poziția oficial neutră a Beijingului cu privire la războiul dintre Rusia și Ucraina este contestată de legăturile cu agresorul, care contribuie la creșterea producției de drone militare rusești. UAV-urile au devenit un instrument-cheie în acest război, oferind un avantaj în controlul spațiului aerian și capacitatea de a lovi infrastructura critică a Ucrainei. China a devenit un furnizor important de componente cu dublă utilizare pentru dronele rusești, potrivit Institutului Robert Lansing, informează publicația Сyprus Daily News.

Rusia a lansat aproximativ 14 000 de drone și 15 000 de rachete asupra Ucrainei de la începutul invaziei la scară largă. Țara agresoare continuă să modernizeze armele, inclusiv dronele Orlan, Zala și Supercam, care le permit ocupanților să efectueze recunoașteri în adâncul Ucrainei și să lanseze lovituri cu rachete. Această amploare nu ar fi avut loc dacă Rusia nu ar fi cerut ajutor din toate părțile, iar China ar fi ales în mod oficial să fie de partea Occidentului, cu care cooperarea contribuie semnificativ la dezvoltarea și economia țării.

Oficial, Beijingul neagă furnizarea de componente Rusiei pentru producția de UAV-uri. Astfel, țara evită să aleagă o tabără oficială în război, pretinzând că este neutră, dar furnizând de fapt agresorului materialele necesare pentru alte lovituri care distrug sectorul energetic ucrainean și iau vieți. China are probabil propria viziune asupra modului în care ar trebui să se desfășoare evenimentele, deoarece o întrerupere completă a livrărilor către Rusia ar putea avea un impact negativ asupra capacităților sale militare și ar contribui la o izolare și mai mare.

Cu toate acestea, China continuă să ajute Moscova, probabil cu un interes strategic în slăbirea Occidentului. În 2023, China a impus restricții privind exporturile de drone, iar de la 1 septembrie 2024 a impus restricții mai stricte privind piesele necesare pentru fabricarea acestora. În ciuda acestui fapt, Rusia a găsit modalități de a eluda sancțiunile. Restricțiile au fost impuse pentru a arăta lumii că se presupune că China nu sprijină Rusia, însă livrările au continuat după o mică penurie de componente. În plus, Beijingul a declarat că interdicțiile nu se aplică bunurilor civile, ceea ce face posibile bunurile cu dublă utilizare.

Nu este clar în ce măsură autoritățile chineze sunt conștiente și controlează furnizarea de bunuri interzise. Un lucru este sigur: Rusia va continua să caute modalități de a eluda sancțiunile, iar noile interdicții vor deveni doar un motiv pentru noi mașinațiuni.

În 2023, compania rusă SITEM, care a fost afectată de sancțiunile SUA, și-a crescut veniturile cu 131,1 % datorită livrărilor chinezești. Printre furnizorii de componente pentru UAV-uri se numără compania chineză GUANGZHOU DUPRE EXPORT & TRADING CO LTD, care lucrează cu firma rusă Unmanned Systems. HMK TRADING COMPANY LTD, specializată în motoare de drone, este, de asemenea, furnizoare.

În ciuda retoricii oficiale a Beijingului, rămâne faptul că țara continuă să contribuie semnificativ la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, ajutând agresorul. China, ca țară pentru care este important să mențină relații cu partea civilizată a lumii, trebuie să își reconsidere acțiunile și politicile care duc la consecințe nedorite. Declarațiile de pace ale Chinei și recunoașterea supremației Cartei ONU nu pot compensa daunele pe care politicile sale le fac Europei, în special Ucrainei, din cauza legăturilor sale cu Rusia.

Pentru a demonstra o responsabilitate reală atunci când democrația este opusă dictaturii, China ar trebui să aleagă o tabără, în loc să încerce să stea pe două scaune complet diferite. Relațiile cu Rusia, care este interesată doar de propriul beneficiu și încalcă în mod regulat acordurile, sunt o pierdere de timp, prelungind doar un război prelungit. De asemenea, acestea reprezintă o amenințare reală pentru China, care își va pierde reputația de odinioară pe scena internațională. Evident, nicio nouă restricție nu va opri creșterea noilor canale de aprovizionare. Așadar, există două opțiuni: fie China va continua să fie complice cu Federația Rusă, fie va rupe complet relația care favorizează politici nesănătoase.

Etichete:

Un comentariu la „Componente chinezești pentru dronele rusești: eludarea restricțiilor”

  1. Pingback: Kína álláspontjának polaritása egyre riasztóbb: Peking több mint érintőlegesen részt vesz az orosz hadiipari komplexum bővítésében - Fürge Hír

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!