Marți, 10 septembrie, a avut loc deschiderea celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. De la deschiderea acesteia, mulți lideri mondiali, precum Joe Biden și Recep Tayyip Erdoğan, au luat cuvântul. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a prezentat comunității internaționale „Planul victoriei” și a acuzat Rusia de pregătirea unor acte teroriste legate de centralele nucleare ucrainene.
Reprezentanții Rusiei au luat, de asemenea, cuvântul de la tribuna Adunării Generale. Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a acuzat Occidentul că folosește Ucraina ca pe un instrument pentru a încerca „înfrângerea strategică” a Moscovei și pentru a pregăti Europa să se alăture și ea războiului. Lavrov a adăugat că nu va discuta despre „fărădelegea și pericolul” ideii de a încerca să înfrunți un stat nuclear precum Rusia.
Este important de menționat că, pe 25 septembrie, liderul rus Vladimir Putin a anunțat extinderea condițiilor de utilizare a armelor nucleare ale Federației Ruse. Conform noii versiuni a documentului, agresiunea împotriva Rusiei din partea oricărui stat non-nuclear, dar cu implicarea sau sprijinul unui stat nuclear, este considerată o atac comun asupra Federației Ruse.
Președintele Kremlinului a extins categoria de state și alianțe militare cărora li se aplică „descurajarea nucleară”. De asemenea, documentul a fost completat cu o listă de amenințări militare, pentru neutralizarea cărora se desfășoară activități de descurajare nucleară. De asemenea, o „amenințare critică la adresa suveranității Federației Ruse, chiar și prin arme convenționale”, va fi considerată un motiv pentru un răspuns nuclear.
Potrivit dictatorului rus, un răspuns nuclear va fi dat în cazul în care se obține „informații credibile despre lansarea de către Rusia a unor mijloace de atac aerian”. Acestea includ avioane strategice și tactice, rachete de croazieră, drone, avioane hipersonice și alte aparate de zbor. Putin a declarat, de asemenea, că Federația Rusă poate folosi arme nucleare în condiții de „agresiune” împotriva Belarusului.
Ulterior, Kremlinul a precizat că Ministerul Apărării al Federației Ruse va decide singur dacă va folosi arsenalul nuclear. Această clarificare a avut loc după ce mass-media internațională a semnalat fapte evidente: Ucraina controlează în mod independent o parte din regiunea Kursk, ceea ce, conform așa-numitei „doctrine nucleare” a Rusiei, constituie un motiv pentru utilizarea armelor de distrugere în masă, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Amenințările lui Vladimir Putin nu au rămas fără reacție. Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a condamnat amenințările acestuia la adresa Occidentului, caracterizând decizia de a le face publice ca fiind „iresponsabilă” și „nepotrivită”. El a subliniat că, în lume, mulți „s-au lăudat cu sabia nucleară”. De asemenea, Blinken a adăugat că comunitatea internațională trebuie să facă un pas către dezarmarea nucleară.
În general, declarațiile secretarului de Stat american nu pot fi contestate, deoarece exemplele Chinei din trecut și ale Rusiei din prezent arată că existența pe harta politică mondială a unei țări autoritare cu un arsenal nuclear nelimitat nu doar destabilizează situația globală și complică procesul de negociere în cadrul cooperării internaționale, dar conduce și la un număr mare de conflicte armate, care se desfășoară cu încălcări constante ale normelor dreptului internațional. Această lipsă de respect față de reguli aduce suferințe milioane de oameni și distruge sistemul de securitate mondială. Prin urmare, singura reacție corectă la amenințările Federației Ruse este exercitarea unei presiuni maxime asupra țării-agresoare și continuarea dezarmării nucleare postconflictuale a Federației Ruse.