Sari la conținut

Alegerile prezidențiale din octombrie în Moldova: număr record de candidați și politicile lor

La 20 octombrie, în Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale, pentru care Comisia Electorală Centrală din țară a înregistrat un număr record de candidați – 11 persoane cu viziuni diferite asupra viitorului Moldovei. În același timp, un referendum privind aderarea țării la UE va avea loc în aceeași zi cu alegerile. 20 octombrie ar trebui să devină o zi cu adevărat decisivă pentru Moldova, care va determina în ce direcție va merge mai departe țara și dacă influența pro-rusă poate umbri aspirațiile sale pentru un viitor european.

Printre candidați se numără reprezentanți ai diferitelor viziuni politice, care pot fi împărțite în trei niveluri: cei cu viziuni exclusiv pro-europene, cei în favoarea consolidării relațiilor cu Rusia și cei care încearcă să rămână neutri sau, mai degrabă, să stea pe două scaune. Printre candidați există atât membri de partid, cât și independenți.
Maia Sandu

Maia Sandu este prima femeie președinte al Moldovei independente, care a devenit lider în 2020, depășindu-l cu 15 la sută pe Igor Dodon, care a condus țara din 2016. Ea este o purtătoare de cuvânt puternică a opiniilor proeuropene, are o poziție fermă cu privire la necesitatea integrării europene a Moldovei și a luptei împotriva corupției și a condamnat ferm agresiunea rusă încă din prima zi a invaziei la scară largă a Ucrainei. Sandu se opune oricărei apropieri între țară și rf, care distruge independența Moldovei.

Maia Sandu este prima femeie președinte al Moldovei independente, care a devenit lider în 2020, devansându-l cu 15 procente pe Igor Dodon, care a condus țara din 2016. Ea este o purtătoare de cuvânt vocală a opiniilor proeuropene, are o poziție fermă cu privire la necesitatea integrării europene a Moldovei și a luptei împotriva corupției și a condamnat ferm agresiunea rusă încă din prima zi a invaziei la scară largă a Ucrainei. Sandu se opune oricărei apropieri între țară și rf, care distruge independența Moldovei.

În timpul președinției lui Sandu, au fost introduse o serie de reforme pentru a aduce țara mai aproape de aderarea la UE, a fost depusă o cerere de aderare la UE și a fost obținut statutul de candidat. În ciuda amenințării clare la adresa Moldovei din partea Rusiei, Maia Sandu a continuat să acționeze în interesul țării sale, blocând tot ceea ce ar putea duce la extinderea influenței ruse; în special, ea a cerut retragerea completă a trupelor ruse din regiunea transnistreană.

Alexandru Stoianoglo

Un candidat din partea Partidului Socialist cu opinii pro-Kremlin, ale cărui acțiuni sunt destul de ambigue, ceea ce ar putea indica probabil un dublu „joc” jucat de candidat. Se știe că oficial Stoianoglo se opune ferm integrării europene a Republicii Moldova, dar este suspectat că ar putea lucra pentru serviciile secrete occidentale. El are cetățenie română, pe care încearcă să o ascundă chiar și alegătorilor, deoarece poziția sa oficială antieuropeană contrazice faptul că omul are statut de cetățean al UE și NATO.

În alegeri, Stoianoglo este susținut de fostul președinte moldovean pro-rus Igor Dodon și de Partidul Socialist pro-Kremlin, ceea ce confirmă adevăratele intenții ale candidatului față de viitorul Moldovei. Cu toate acestea, contradicția dintre poziția și acțiunile lui Stoianoglo poate indica faptul că, dacă va câștiga alegerile, își va schimba complet politicile în favoarea unuia dintre partide.

Renato Usatîi

Liderul partidului pro-rus Nostru poate fi considerat cel mai deschis susținător al regimului de la Kremlin dintre candidați, care nu se teme să denunțe cu voce tare opiniile pro-europene ale guvernului. Dacă va câștiga, el este hotărât să consolideze cooperarea cu Moscova și să restabilească relațiile strategice dintre țări în toate sferele. Candidatul nu vede nicio amenințare din partea Federației Ruse, dar consideră aderarea la UE periculoasă pentru Moldova.

Timp de mai mulți ani a locuit și și-a construit afacerea la Moscova, după care s-a întors în Moldova și a intrat brusc în politică. Mulți cred că Usatîi poate fi o figură a Kremlinului pentru a sabota complet șansa unui viitor independent pentru Moldova. Candidatul se opune activ corupției din țară, apelând la declarații mai degrabă populiste.

Vasili Tarlev

Fostul prim-ministru moldovean, favorabil restabilirii depline a legăturilor comerciale cu Rusia și țările CSI, vizează politica estică, ignorând posibilitatea unui viitor proeuropean pentru țară. Tarlev crede că legăturile cu Rusia, inclusiv cele comerciale, vor permite Moldovei să-și mențină economia. Politicianul ignoră realitatea, deoarece izolarea internațională nu face din Rusia o țară atractivă pentru legături, deci, evident, aici joacă un rol angajamentul personal al lui Tarlev față de Kremlin, care, la fel ca alți candidați pro-ruși, dorește să ofere Rusiei mai mult control în Europa.

Irina Vlah

Un alt candidat pro-rus, fostul bașcan al regiunii autonome Găgăuzia, asupra căreia planează o amenințare serioasă de preluare a puterii de către Rusia. În ciuda amenințării clare din partea Rusiei, Vlakh este hotărâtă să consolideze relațiile cu această țară. În timpul discursurilor sale, ea folosește în mod regulat retorica pro-rusă și se referă la păstrarea legăturilor culturale, făcând aluzie în special la reunificarea Moldovei cu Federația Rusă. Concluzia logică este că candidatul susține distrugerea bunurilor culturale și a conștiinței naționale a Moldovei de către influența rusă sau chiar de către agresiunea rusă.

Ion Cicu

Fost prim-ministru al Republicii Moldova, care aderă la așa-numita neutralitate în alegerea dintre Vest și Est. Politicianul nu este împotriva niciuneia dintre părți și nu declară un sprijin fără echivoc pentru niciuna dintre ele, dar crede că Moldova ar trebui să mențină relații bune atât cu Rusia, cât și cu țările UE. Cicu este de părere că Moldova nu are nevoie de integrare europeană, dar consolidarea relațiilor cu Moscova ar putea fi benefică. Acest scenariu amintește oarecum de perioada din istoria Belarusului, când s-a transformat literalmente în marioneta lui Putin din cauza „neutralității” sale.

Andrei Năstase

Andrei Năstase a candidat la președinție în 2020, moment în care i-a cerut Mayei Sandu să își retragă candidatura din alegeri din cauza faptului că îl surclasa la vot. Politicianul se concentrează pe viitorul european al Republicii Moldova, este un luptător activ împotriva corupției și favorizează reformele în sistemul judiciar. Năstase susține democrația și condamnă diferitele structuri oligarhice din țară care o subminează. El se opune construirii de relații cu Rusia, subliniind importanța integrării europene a Moldovei.

Octavian Țicu

Candidat independent, istoric, fost deputat și fost președinte al Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu are vederi pro-europene de neclintit și se angajează să aducă Moldova la nivel european. El pledează pentru o luptă activă împotriva corupției, construindu-și programul electoral pe reforme care ar apropia țara de integrarea în UE, precum și de NATO. Ea este în favoarea apărării intereselor naționale ale Moldovei, ceea ce este posibil doar în cazul unei rupturi complete a legăturilor cu Rusia.

Victoria Furtună

Fostul procuror Victoria Furtune este convinsă că Moldova este pe cale de a se prăbuși complet și, prin urmare, este pur și simplu necesar să se schimbe președintele. Ea pledează pentru eforturi diplomatice active pentru a proteja țara de conflicte, promite să transforme Moldova într-un stat mai sigur, fără corupție și criminalitate, și favorizează păstrarea valorilor tradiționale ale țării. Furtune se angajează pentru euro-integrarea Moldovei fără influența rf, pentru a consolida economia țării și a spori apărarea securității naționale.

Tudor Ulianovski

Candidat independent, fost ministru de externe al Moldovei, un alt susținător al așa-numitei neutralități. Ulianovski vede Moldova ca o țară care poate echilibra cele două interese geopolitice diferite ale Vestului și Estului, menținând legături în ambele sensuri, considerând că acest lucru va contribui la creșterea economică și stabilitatea politică în lume. Cu toate acestea, în realitățile politice de astăzi, neutralitatea este o cale sigură de a deveni un al doilea Belarus, care nu va avea o identitate națională proprie și va fi suprimat de influența rusă. Ulyanovsky crede că o politică echilibrată va permite Moldovei să mențină pacea în țară, va deschide noi piețe pentru produsele moldovenești și nu va duce la conflicte.

Natalia Morari

Natalia Morari este o jurnalistă moldoveancă care a trăit și a lucrat mult timp în Rusia, dar din cauza unui articol scandalos i-a fost interzisă intrarea în această țară, după care s-a întors în Moldova. Acolo ea și-a continuat activitatea jurnalistică și publică și pentru prima dată a decis să candideze la președinție. Ea este un candidat independent, are o politică pro-europeană activă și crede că singura șansă pentru Moldova de a prospera este integrarea europeană. Morari este împotriva corupției, în favoarea apărării libertății de exprimare și a consolidării instituțiilor democratice din țară. Programul ei electoral include lupta pentru egalitatea socială între cetățeni, drepturile acestora și transparența autorităților.

Pe 25 septembrie, în Moldova a fost efectuat un sondaj de opinie, potrivit căruia președintele în exercițiu Maia Sandu a primit cea mai mare susținere – 25,8%. Potrivit sondajelor periodice, candidatul a avut cel mai mare sprijin în rândul cetățenilor înainte și continuă să mențină ștacheta în continuare, lăsându-i pe concurenții pro-ruși pentru locul liderului moldovean mult în urmă.

În ajunul alegerilor, cetățenii moldoveni ar trebui să-și cântărească cu atenție alegerea, deoarece totul depinde de aceasta. Situația actuală din lume, în general, din cauza activităților Kremlinului, care încearcă să controleze toate aspectele, inclusiv în Europa, ar trebui să încurajeze cetățenii moldoveni să facă o alegere echilibrată, care va trage Moldova spre valorile europene, departe de opresiunea și influența Rusiei. Moldova are nevoie de un președinte de încredere, nu controlat de Kremlin, care să conducă țara spre stabilitate.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!