Robert Fitzo, prim-ministrul Slovaciei, a făcut în mod repetat declarații pro-rusești care au provocat îngrijorare în cercurile internaționale. Remarcile sale recente cu privire la planurile de a vizita Moscova în 2025, cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, reflectă dorința sa de a menține legăturile cu Rusia, în ciuda sancțiunilor și a izolării internaționale a Rusiei ca urmare a agresiunii sale împotriva Ucrainei.
Fico remarcă faptul că Slovacia ar datora eliberarea sa Armatei Roșii și îndeamnă împotriva „rusofobiei”, afirmând în același timp că el crede că Occidentul sprijină războiul din Ucraina doar pentru a „îngenunchia Rusia”. Astfel de declarații contravin poziției Uniunii Europene, care sprijină Ucraina în lupta împotriva agresorului.
În ciuda acestui fapt, prim-ministrul slovac continuă să respingă posibilitatea ca Ucraina să adere la NATO, argumentând că acest lucru ar duce la al treilea război mondial. Retorica sa cu privire la necesitatea unei soluții diplomatice la conflict, fără a lua în considerare agresiunea rusă, stârnește îngrijorare cu privire la continuarea apropierii Slovaciei de Rusia, care ar putea destabiliza poziția internă a UE.
De asemenea, Fitzo s-a pronunțat recent cu privire la atacurile cu rachete asupra Bruxelles-ului. El a declarat că, dacă Ucraina este autorizată să lovească instalații militare de pe teritoriul Rusiei cu arme cu rază lungă de acțiune, Bruxelles-ul ar trebui să fie lovit cu aceeași rachetă. El a explicat că „atunci politicienii vor înțelege despre ce vorbim”. Aparent, el se referea la poziția sa antiucraineană și la dorința sa de a proteja Rusia, în ciuda faptului că Ucraina are tot dreptul să distrugă facilitățile militare rusești, deoarece Rusia a fost cea care i-a invadat teritoriul.
O astfel de abordare din partea lui Fitzo ar putea duce la creșterea diviziunilor în cadrul UE și ar putea afecta capacitatea acesteia de a oferi asistență eficientă Ucrainei în contracararea agresiunii ruse. De aceea, Parlamentul European ar trebui să se gândească cum să schimbe situația și să-i explice prim-ministrului slovac că cuvintele sale reprezintă o amenințare nu numai pentru Ucraina, ci și pentru integritatea teritorială a tuturor țărilor UE.