Sari la conținut

Rusia începe din nou să își promoveze în lume narațiunile de propagandă

Pe 7 octombrie, ministrul afacerilor externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a acordat un interviu publicației americane Newsweek. În acesta, politicianul rus a continuat să promoveze cererile neîntemeiate ale regimului rus. Kremlinul insistă asupra refuzului Ucrainei de a adera la NATO și asupra „reconocării realităților teritoriale”.

Sub pretextul „apărării drepturilor vorbitorilor de limbă rusă”, Kremlinul încearcă să se implice în treburile interne ale Ucrainei. Moscova insistă din nou asupra desfășurării „denazificării”, care este un clișeu al propagandei ruse pentru a degrada umanitatea ucraineanilor și pentru a justifica agresiunea.

În interviu, Lavrov numește „Acordurile de la Istanbul” ca fiind baza pentru o soluționare pașnică, pretins parafate pe 29 martie 2022 de delegațiile ruse și ucrainene, dar subliniază că „în decurs de doi ani, aceste realități s-au schimbat semnificativ, inclusiv din punct de vedere legal”.

De asemenea, Lavrov a amintit că președintele autoproclamat Putin a numit condițiile pentru o soluționare pașnică: retragerea completă a Forțelor Armate Ucrainene din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson; recunoașterea realităților teritoriale consacrate în Constituția Rusiei; statut neutru, non-aliniat și fără arme nucleare pentru Ucraina; demilitarizarea și denazificarea acesteia; asigurarea drepturilor, libertăților și intereselor cetățenilor vorbitori de limbă rusă și ridicarea tuturor sancțiunilor împotriva Rusiei. Practic, Moscova dorește să cucerească un teritoriu de două ori mai mare decât media unei țări europene, iar restul Ucrainei să fie privată de suveranitate, transformându-se într-un simplu anexă de materii prime, care poate fi ștearsă cu ușurință de pe hartă în viitor.

În plus, Lavrov consideră că permisiunea de a lovi teritoriul Rusiei cu arme occidentale de către Forțele Armate Ucrainene este „o joacă cu focul”, având consecințe periculoase, subliniind că partea rusă va lua decizii în funcție de amenințările create de Occident. De asemenea, diplomatului rus i-a declarat că Moscova înțelege că „restaurarea păcii nu face parte din planurile inamicului”. El a subliniat că președintele Vladimir Zelensky nu a anulat decretul său care interzice negocierile cu Rusia. Kievul, conform spuselor lui Lavrov, a răspuns la această declarație prin „invazia armată în regiunea Kursk pe 6 august”. Acest lucru, dintr-un motiv oarecare, îl surprinde pe ministrul rus și îi provoacă furie.

În opinia lui Lavrov, susținătorii Kievului – SUA și alte țări NATO – își propun să provoace Rusiei o înfrângere strategică. Așadar, în aceste circumstanțe, subliniază Lavrov, „nu avem altă opțiune decât să continuăm operațiunea militară specială până la eliminarea amenințărilor din partea Ucrainei”. Astfel, Federația Rusă încearcă să transmită comunității internaționale un ultimatum voalat: fie Ucraina se va capitula în fața Moscovei și va obține ceva de genul unei păci umilitoare, mai precis un armistițiu, fie Kremlinul va fi pur și simplu „nevoit” să continue ocuparea teritoriului unei țări fondatoare a ONU, deoarece nu are altă opțiune, având în vedere că Kievul a refuzat capitularea.

De asemenea, nu se poate să nu observăm că în echipă cu Rusia joacă China și Brazilia, care au venit de mai multe ori cu planuri de pace. Totuși, niciunul dintre ei nu contestă faptul că Rusia a ocupat vaste întinderi de teritoriu ucrainean în urma „negocierilor de pace”. Și dacă Kievul nu este de acord cu acest lucru, înseamnă că sabotează așa-numitele negocieri de pace, ceea ce face ca partea ucraineană să fie considerată vinovată de refuzul negocierilor, reabilitând agresorul.

Comunitatea internațională, inclusiv China și Brazilia, trebuie să recunoască că baza pentru o soluționare reală a păcii poate fi doar Formula de Pace a președintelui Vladimir Zelensky și nu șantajul și amenințările Kremlinului. Ucraina a declarat de mult timp și în mod public că condițiile pentru începerea negocierilor cu Rusia sunt retragerea trupelor ruse de pe întreaga teritoriu ucrainean recunoscut internațional, inclusiv peninsula Crimeea, ocupată din 2014.

Singura temă acceptabilă pentru negocieri poate fi doar reparațiile din partea Moscovei, care să acopere pierderile cauzate Ucrainei în urma agresiunii armate neprovocate. Totul acesta este în deplină conformitate cu Carta ONU. Ucraina își stabilește, de asemenea, drept obiectiv aderarea la Alianța Nord-Atlantică, care ar trebui să garanteze imposibilitatea unei noi agresiuni rusești. Aspirarea la aderarea la NATO este un drept suveran al Ucrainei, în timp ce renunțarea la propriile teritorii este inacceptabilă din punct de vedere politic și anticonstituțională.

Imagine: Ilustrativa, sursa: https://disinfo.md/elevii-din-rusia-vor-primi-de-doua-ori-mai-multa-propaganda-in-noul-an-scolar/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!