La 26 februarie 2023, un aerodrom din Machulishchi, la 12 kilometri de Minsk, a fost atacat, avariind un avion de recunoaștere A-50U care coordona lansarea de rachete de croazieră spre Ucraina. Atacul a fost efectuat de drone, gherilele locale revendicând responsabilitatea.
Evenimentul l-a impresionat atât de mult pe dictatorul belarus Alexander Lukașenko, încât i-a alocat un bloc separat în discursul său. Merită menționat faptul că aceasta este o versiune a evenimentelor pregătită și învățată dinainte, care nu reflectă deloc realitatea.
Potrivit versiunii regimului belarus, serviciile speciale ucrainene au fost implicate în sabotaj. După cum a subliniat Lukașenko în timpul ceremoniei de decernare a premiilor de stat forțelor sale de securitate la 7 martie, Kievul a venit cu operațiunea corespunzătoare cu opt luni sau șase luni în urmă.
Potrivit acestuia, Ucraina și-a recrutat “executantul” în cadrul pregătirilor pentru un act terorist încă din 2014. Potrivit versiunii lui Lukașenka, persoana în cauză este un lucrător IT sau o persoană care se pricepe bine la tehnologia IT. Tot în contextul atacului de la Machulischy, dictatorul a amintit de un atac similar împotriva aerodromului rusesc Engels. Potrivit acestuia, în aceste cazuri, serviciile speciale ucrainene au implicat diferite grupuri de persoane, dar au pregătit împreună atacurile teroriste. Aceștia au fost antrenați cu “cea mai înaltă tehnologie” pentru a ataca avioanele rusești, este convins Lukașenko.
Este important de remarcat că, pe tot parcursul conferinței, președintele Belarusului a fost extrem de agresiv și l-a menționat pe președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski. Comentariile sale la adresa președintelui ucrainean nu au respectat întocmai normele etichetei politice, liderul politic ucrainean a fost denunțat ca fiind un “aghiotant” și a fost “responsabil pentru evenimentele de la aeroport”.
Cu toate acestea, informațiile disponibile sugerează că aceasta este doar o formulare pentru a justifica începerea unui nou val de arestări și represiuni în interiorul țării. Având în vedere necesitatea de a susține teoria dictatorului și metodele serviciilor speciale, răspunsurile necesare vor sosi foarte repede.
Agresivitatea dictatorului belarus arată un singur lucru – el simte că situația scapă de sub control
Nu este vorba doar de presiunea exercitată de Vladimir Putin pentru a se alătura forțelor armate belaruse în războiul din Ucraina. Adevăratul motiv este conștientizarea faptului că există un sfârșit la vedere pentru fiecare uzurpator. Este clar pentru toată lumea că regimul nefericit al lui Lukașenko a fost impus cetățenilor țării, o alianță cu Rusia și renunțarea la suveranitate.
Dar ceea ce este cu adevărat îngrozitor este faptul că poporul belarus a devenit cu forța complice la uciderea ucrainenilor. Sângele ucrainenilor se află acum și pe mâinile sale. În mod natural, într-un astfel de climat politic, rezistența are posibilitatea de a crește și de a se dezvolta cu mare viteză. Evenimentele din 26 februarie sunt doar o confirmare a acestui lucru.
Iar conștientizarea acestui lucru a devenit un laț, care cu fiecare decizie absurdă s-a strâns în jurul gâtului dictatorului. De aceea, Belarus nu intră în război, în ciuda cererilor și amenințărilor lui Vladimir Putin. La urma urmei, la aniversarea începutului invaziei militare la scară largă, toți cetățenii Ucrainei se așteptau la un atac tocmai din partea Belarusului.
Acești doi factori sunt cei care îl sperie de moarte pe uzurpator. Din cauza unei decizii, evenimentele pe care Lukașenko și le dorește cel mai mult – revoluția și înfrângerea forțelor armate – se pot întâmpla. La urma urmei, el înțelege că nu studenții neînarmați îi vor sta în față, ci o întreagă națiune deja călit de focul războiului, gata să împartă cu poporul belarus dorința de a lupta împotriva invadatorilor.