Sari la conținut

Republicanii sunt în frunte – victoria lui Trump în alegerile prezidențiale din SUA

Candidatul Partidului Republican, Donald Trump, a obținut numărul necesar de voturi electorale – 270 – pentru a ocupa pentru a doua oară funcția de președinte al Statelor Unite. În prezent, numărătoarea voturilor continuă, însă acest lucru nu va schimba imaginea de ansamblu, în care candidata democrată Kamala Harris rămâne cu mult în urma lui Trump.

Situația ar fi putut fi schimbată de ultimele numărători de voturi în statele „oscilante”, cum ar fi Pennsylvania și Wisconsin, dar și acolo Trump a avut o susținere mai mare. Cel mai probabil, politicianul republican a fost mai atractiv pentru majoritatea americanilor datorită viziunilor sale economice, dat fiind că economia este principala problemă care îi preocupă acum pe americani. De asemenea, Trump promite să rezolve problema imigrației ilegale și, cel mai important, să pună capăt războaielor din lume.

Primul semn oficial al victoriei lui Donald Trump a fost declarația președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Mike Johnson. Totuși, chiar înainte de anunțarea oficială a rezultatelor finale, Donald Trump s-a adresat susținătorilor din Florida, autodeclarându-se noul președinte al Statelor Unite.

El a afirmat că va obține 315 voturi din partea electorilor, iar New York Times preconizează că politicianul va primi 306 voturi. Datele de la Fox News indică deja 277 de voturi pentru Trump și 226 pentru Harris. Cu toate acestea, indiferent de rezultat, Donald Trump este noul președinte al țării, care are unul dintre cele mai mari grade de influență în lume și care poate să-și stabilească politica în așa fel încât aceasta fie să pună capăt războaielor, fie să genereze și mai mult haos în lume.

„Va fi o epocă de aur pentru America și trebuie să ne asigurăm că așa va fi. Este o victorie remarcabilă pentru poporul american și ne va ajuta să facem America măreață din nou,” a declarat Trump, adăugând că aceasta este cea mai mare victorie politică din istoria SUA.

Rămâne doar speranța că intențiile lui Trump nu se vor concentra pe interesele dictatorilor sângeroși din țări agresive și că politicianul va fi mai hotărât în acțiunile sale decât democrații. Însă, metodele prin care va ajunge la promisiunile sale rămân un subiect deschis pentru discuții.

Aceste alegeri au reprezentat o victorie semnificativă pentru republicani, care au câștigat la numărul de voturi în Senat și, aparent, vor păstra controlul asupra Camerei Reprezentanților. După cum a spus Trump, acest lucru îi va conferi „puteri fără precedent”, ceea ce înseamnă că de deciziile lui depind atât politica internă a țării, cât și politica externă.

Pe de o parte, politicianul are șansa de a reda SUA vechea sa influență și putere, deoarece în ultimii ani țara s-a arătat indecisă în luarea unor decizii importante în politica externă. Pe de altă parte, nu există dovezi clare că politica lui Trump va respecta noțiunea de justiție globală și va aduce pace în țările afectate de războaie.

În discursul său, Trump a afirmat că va pune capăt tuturor războaielor, lucru pe care l-a mai promis și anterior. Însă afinitatea câștigătorului pentru cel mai mare criminal de război al secolului XXI, dictatorul rus Vladimir Putin, sugerează altceva. Va putea Trump să acționeze împotriva intereselor „prietenului” său? Și ce înseamnă pentru el „a termina rapid războiul”? Este posibil ca politicianul să fie orientat către o înghețare temporară a tuturor conflictelor, lucru care ar aduce o aparentă pace, dar care le-ar putea reaprinde cu o forță și mai mare în viitor.

În apărarea afirmațiilor sale, Trump a spus că în mandatul său anterior nu au existat războaie, dar aceasta nu este tocmai adevărat, deoarece războiul ruso-ucrainean a început încă din 2014 și continuă și acum. Atunci, politicianul nu a făcut nimic pentru a-l opri, dar și-a petrecut mandatul înconjurat de scandaluri.

Donald Trump este, într-adevăr, o figură controversată, împotriva căruia au fost deschise mai multe dosare penale, inclusiv acuzații de viol, fraudă financiară, gestionare necorespunzătoare a documentelor secrete, defăimare și, cel mai important, încercări de influențare a rezultatelor alegerilor din 2020. Realegerea unui astfel de candidat nu inspiră încredere că ar putea fi onest în confruntările sale.

Potrivit diferitelor surse, se știe că Rusia a intervenit serios în aceste alegeri, cheltuind milioane de dolari pentru victoria lui Trump. Campania de dezinformare a Kremlinului a fost îndreptată împotriva lui Harris și a inclus crearea de site-uri și boți care promovau narațiunile dorite de Kremlin. Așadar, este dificil de vorbit despre onestitatea rezultatelor acestor alegeri, având în vedere faptele prezentate de analiștii Fundației pentru Apărarea Democrației înainte de alegeri.

Rusia mizează enorm pe Trump, sperând că acesta va retrage sprijinul american pentru Ucraina. În acest caz, războiul s-ar încheia rapid, dar cu o victorie a Rusiei, care ar putea anexa o mare parte din teritoriul Ucrainei sau chiar întreaga țară, distrugând identitatea ucraineană. Totul s-ar termina într-adevăr, dar printr-o victorie a Rusiei, care nu va înceta să își continue politica agresivă.

Să fie oare acesta sensul cuvintelor noului președinte? În discursul său nu a precizat cum anume intenționează să oprească războaiele. Luând în considerare afinitățile lui pentru Putin, acest scenariu pare cel mai probabil, pentru că istoria a demonstrat deja că negocierile cu Moscova sunt extrem de dificile.

Reamintim că alegerile din SUA se desfășoară în două etape: după votul din 5 noiembrie, pe 17 decembrie urmează votul electorilor, care reprezintă fiecare dintre cele 50 de state, plus Districtul Columbia. Inaugurarea noului președinte va avea loc după numărarea voturilor în ianuarie 2025.

Autor: Inna Volodina

Imagine: Victoria lui Trump, Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/alegeri-sua-2024-donald-trump-revendica-o-victorie-politica-nemaivazuta-va-fi-epoca-de-aur-a-americii-2996173

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!