Sari la conținut

Influența Rusiei asupra alegerilor prezidențiale și parlamentare din România

În prezent, lumea așteaptă să vadă care va fi situația politică în urma numeroaselor alegeri prezidențiale, unele dintre acestea având deja loc, dar altele fiind încă în față. Tensiunile cresc, deoarece terțe țări interesate, precum Rusia, încearcă să influențeze alegerile cu scopul de a promova candidați pro-ruși. Alegerile prezidențiale din SUA și Moldova au avut loc, iar în față se află un moment decisiv pentru România, asupra căreia Rusia și-a îndreptat atenția.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din România va avea loc pe 24 noiembrie, iar conform estimărilor experților și sondajelor realizate de compania sociologică INSCOP, se preconizează că premierul pro-ucrainean în funcție, Marcel Ciolacu, va câștiga. Al doilea tur de scrutin este programat pentru 8 decembrie, iar între cele două tururi vor avea loc și alegeri parlamentare, de care Moscova este, de asemenea, foarte interesată.

Împreună cu Ciolacu, în cursă se află liderul partidului de opoziție de extremă dreaptă, George Simion, care se opune acordării de ajutor militar Ucrainei. Conform sondajelor, Simion are o susținere de 19,1%, în timp ce sprijinul pentru Ciolacu ajunge la 25,3%. La sondaj au participat 1100 de persoane în perioada 7-12 noiembrie. Până la primul tur de scrutin, situația se mai poate schimba, dar experții prevăd o victorie a lui Ciolacu.

Alegerile prezidențiale, într-o perioadă în care lumea este divizată din cauza acțiunilor deliberate ale unor țări precum Rusia, sunt de o importanță crucială. Acesta ar trebui să fie un motiv pentru verificarea atentă a procesului electoral, asigurându-se corectitudinea și lipsa falsificărilor.

Canalul de televiziune românesc Digi24, citând surse politice, informează că există informații despre o posibilă influență a Rusiei asupra alegerilor din România, prin intermediul persoanelor de încredere, intermediarilor, organizațiilor finanțate de Rusia sau organizațiilor legate de ruși. Se precizează că influența poate fi exercitată direct asupra candidaților cu opinii politice apropiate de cele rusești, însă sursele nu dau nume concrete.

Ministrul Digitalizării din România a anunțat că poliția română a deschis chiar și o anchetă penală privind crearea masivă de rețele de troli, conturi false în rețelele sociale, care încearcă să acceseze conținut nelegitim și să promoveze candidați și programe politice preferate.

Se știe că fiecare cetățean rus aflat în România este monitorizat pentru a evita cazuri de agenți secreți care ar putea amenința securitatea națională a țării. De asemenea, parlamentul a solicitat o verificare amănunțită pentru a vedea dacă și alte țări, precum China și Coreea de Nord, încearcă să influențeze alegerile. Atacurile informaționale și cibernetice asupra instituțiilor de stat este mai bine să fie prevenite decât să fie tratate în timpul unei amenințări directe.

Mult așteptatele alegeri vor determina direcția viitoare a politicii externe a României, deoarece președintele va fi cel care o va controla. De asemenea, viitorul președinte va decide pe cine să numească în funcția de prim-ministru al țării. Astfel, în funcție de cine va ocupa poziția de lider al României, se va stabili nivelul de influență al Rusiei asupra NATO, precum și viitoarele acțiuni față de Ucraina, care are nevoie de sprijin.

În cazul în care Marcel Ciolacu va câștiga, politica externă a României nu va fi aliniată cu Rusia, influența Kremlinului va fi minimă, iar Kievul va primi ajutorul necesar pentru a continua rezistența în război, care riscă să se extindă pe teritoriile altor țări.

Există și alți candidați care, conform sondajului, au primit mai puțină susținere: liderul partidului Uniunea Salvați România, Elena Lasconi – 14,3%, fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană – 13,3%, și liderul liberalilor, Nicolae Ciucă – 9,1%.

În prezent, premierul în funcție, Marcel Ciolacu, conduce în sondaje, însă nu trebuie subestimate eforturile Kremlinului orientate către alegeri. Astfel, în SUA, Donald Trump a câștigat, iar Rusia a direcționat milioane de dolari pentru victoria sa. Cu toate acestea, eforturile Rusiei în Moldova nu au fost suficiente, cel puțin la alegerile prezidențiale, unde a câștigat politicianul pro-european Maia Sandu.

Rămâne de văzut dacă încercările Rusiei de a influența alegerile într-o țară membră NATO și UE vor fi suficiente, însă cetățenii României trebuie să fie atenți la manipulările și dezinformările rusești.

Autor: Inna Volodina

Imagine: Ilustrativa, Sursa: https://disinfo.md/ce-jocuri-poate-face-rusia-prin-romania/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!