Sari la conținut

1000 de zile de război în Ucraina

De la începutul invaziei pe scară largă a trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei au trecut 1000 de zile. În acești 2 ani și 8 luni, ucrainenii au devenit un exemplu pentru întreaga comunitate mondială. Nu doar guvernul, ci și poporul au demonstrat cel mai înalt nivel de eficiență, unitate și, cel mai important, umanitate. milioane de morți și răniți în Ucraina și Rusia, zeci de orașe ucrainene șterse de pe fața pământului și cea mai mare emigrație a rușilor din ultimii 20 de ani sunt doar o parte din daunele colosale cauzate de războiul declanșat de Vladimir Putin.

Războiul din Ucraina arată că, pentru libertatea și independența lor, oamenii sunt dispuși să sacrifice cel mai valoros lucru – viața. Din februarie 2022, în Ucraina și Rusia au murit și au fost răniți aproximativ un milion de oameni. Majoritatea acestora sunt militari ucraineni și ruși. Estimările privind numărul de soldați uciși în Ucraina variază între 31.000 și 80.000, iar alte 400.000 ar fi putut suferi răni. Aceasta înseamnă cel puțin 80 de militari uciși în fiecare zi.

Războiul provoacă daune grave demografiei ucrainene. Populația țării a scăzut deja cu cel puțin 15% – de la 42 milioane înainte de război la 35,8 milioane de oameni, dintre care 4,7 milioane trăiesc în teritoriile ocupate de Rusia. Consecințele războiului ar putea duce la o scădere a populației Ucrainei cu încă 10 milioane de oameni în următorii 25 de ani. Cei care rămân în țară sunt expuși unui stres zilnic din cauza bombardamentelor regulate și a amenințărilor la viață, alarmelor aeriene, pierderii celor dragi. Potrivit estimărilor OMS, aproximativ o treime dintre ucraineni (10 milioane de oameni) suferă de tulburări psihice din cauza războiului – depresie, anxietate și stres posttraumatic.

Și, în ciuda daunei cauzate, agresorul continuă să atace infrastructura civilă. Practic în fiecare zi, armata rusă lovește casele de locuit, spitale, școli și biserici. În cei doi ani de război pe scară largă, conform calculelor Școlii de Economie din Kiev, Rusia a distrus sau avariat locuințele a 3,4 milioane de oameni – adică 250.000 de clădiri rezidențiale. Suprafața totală a locuințelor avariate sau distruse este de 90 milioane de metri pătrați, ceea ce reprezintă 8,6% din totalul fondului locativ al Ucrainei. Aproape 66.000 de case au fost distruse complet. Armata rusă bombardează nu doar clădirile rezidențiale, ci și infrastructura energetică a Ucrainei. Autoritățile ruse nu ascund faptul că fac acest lucru intenționat. Vicepreședintele Consiliului de Securitate și fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că Ucraina „trebuie să recunoască legitimitatea cerințelor Rusiei în cadrul operațiunii speciale și rezultatele acesteia, reflectate în Constituția noastră. Și atunci, cu lumina, se va face ordine…”.

Loviturile rusești au redus producția de electricitate în țară cu mai mult de 70%, au descoperit cercetători de la Școala Politehnică din Elveția. Din februarie 2022, aproape toate marile centrale electrice ale Ucrainei au fost atacate. În această iarnă, ucrainenii ar putea să se confrunte cu întreruperi de curent de 8-20 de ore pe zi.

Până în ianuarie 2024, pagubele aduse imobiliarelor, infrastructurii energetice și alteia sunt estimate la 157 miliarde de dolari. Aceasta este o sumă colosală – aproape jumătate din veniturile totale ale bugetului federal al Rusiei pentru anul 2024. Curtea Penală Internațională a declarat loviturile împotriva infrastructurii energetice ucrainene drept crime de război și a emis ordine de arestare pentru fostul ministru al Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov.

Pagube uriașe sunt și în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei. Linia frontului s-a întins pe aproape 1000 de kilometri. Conform datelor proiectului DeepState, aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei este ocupat de Rusia (7% au fost ocupate până în februarie 2022, 11% – după, adică aproximativ 3000 de localități în regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie). Alte 7% din teritoriile ocupate au fost eliberate de forțele ucrainene în cadrul contraofensivelor din 2022. Locuitorilor rămași în teritoriile ocupate ale Ucrainei, autoritățile de ocupație aplică tortura pentru a înfrunta rezistența. Numărul exact al prizonierilor civili răpiți de trupele și forțele ruse nu este cunoscut. Potrivit estimărilor Centrului ucrainean pentru libertăți civile, sunt cel puțin 7.000 de astfel de prizonieri.

Rusia a investit resurse colosale în acest război groaznic. Potrivit calculelor făcute pe baza listei celor uciși din surse deschise și a registrului dosarelor de moștenire, până în iulie anul acesta au murit 320.000 de ruși. Până în septembrie, numărul morților ar putea fi crescut la 440.000. Raportul dintre morți și răniți grav poate varia de la 1:1 la 1:2. Astfel, pierderile irecuperabile ale armatei ruse ar putea ajunge la 570.000-720.000 de oameni. Un număr necunoscut de soldați au dispărut fără urmă. Statistica oficială a Rosstat pentru anul 2023 include datele despre 45.000 de militari uciși. Dintre aceștia, fiecare al patrulea avea sub 30 de ani. Peste 95% dintre cei uciși aveau sub 50 de ani. Războiul a devenit cauza principală a morții tinerilor bărbați ruși: fiecare al doilea bărbat decedat între 20 și 29 de ani a fost ucis în război.

Războiul costă scump bugetul rus. În 2024, cheltuielile Rusiei pentru „Apărarea națională” au ajuns la 10,8 trilioane de ruble și au depășit pentru prima dată cheltuielile pentru „Politica socială”, care include pensiile, alocațiile și alte plăți sociale. Având în vedere articolele secrete, cheltuielile totale pentru război în 2024 se ridică la 14,7 trilioane de ruble – adică mai mult de 40% din totalul cheltuielilor bugetare. Această sumă va continua să crească. Guvernul a propus să aloce pentru apărare 13,5 trilioane de ruble în 2025 – o sumă record în istoria Rusiei moderne. În schimb, cheltuielile pentru alte nevoi sunt reduse. De exemplu, pentru educație și cultură sunt prevăzute doar 1,8 trilioane de ruble, ceea ce, ținând cont de inflație, reprezintă o scădere față de 2024. Cheltuielile pentru utilitățile publice se vor reduce la jumătate. De asemenea, cresc cheltuielile pentru propaganda Kremlinului și „educația patriotică”.

Cheltuielile militare mari accelerează creșterea prețurilor. De la începutul războiului, în Rusia au crescut semnificativ prețurile la toate produsele: de

Imagine: ilustrativă, sursă: https://tv8.md/2024/11/19/declaratia-delegatiei-ue-in-moldova-la-1000-de-zile-de-razboi-in-ucraina-facem-apel-la-rusia-sa-si-retraga-imediat-trupele/269927

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!