Amenințarea din partea Belarusului pentru Ucraina rămâne relevantă încă de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei. Pe 10 decembrie, s-a aflat că, în apropiere de granița Ucrainei, pe teritoriul mlaștinii „Olmanskoe”, a avut loc testarea unei noi rachete ghidate antiaeriene 9M318 pentru complexul de rachete „Buk-MB2”. Testele au fost realizate în cadrul unor exerciții militare care vor continua în Belarus până pe 31 decembrie inclusiv. Informația a fost furnizată de grupul de monitorizare „Belaruski Hiaiun”, creat pentru a urmări activitatea militară a Rusiei și Belarusului pe teritoriul Belarusului.
Despre racheta 9M318 se știe că aceasta poate lovi ținte cu mult mai multă precizie datorită capului activ de autoghidare. Este destinată distrugerii țintelor chiar și în condiții de contracarare radioelectronică, și anume: țintelor aerodinamice de mare viteză, rachetelor balistice, de croazieră, aeriene și anti-navă, elicopterelor, dar și obiectelor de suprafață și terenuri radiocontraste.
În cazul unui atac real cu racheta din partea sudică a Belarusului, la granița cu Ucraina, zborul său către orașele ucrainene ar dura doar câteva minute. Cu toate acestea, până acum, Rusia, împreună cu aliatul său-marionetă, continuă doar să intensifice situația și să aplice presiune psihologică prin exerciții militare și amenințări.
Având în vedere că amenințarea există în continuare, iar din Belarus se poate aștepta orice, după cum au arătat evenimentele de după 2022, în regiunile de nord ale Ucrainei au avut loc mai multe alerte de pericol aerian. În zona unde au fost efectuate testele rachetei, până pe 20 decembrie au fost impuse restricții de zbor pentru toate tipurile de transport aerian la altitudini de până la 20 km de la sol. Este posibil ca acesta să nu fi fost ultimul test al rachetei, iar regiunile de nord ale Ucrainei vor trebui să se confrunte cu un număr tot mai mare de alerte în zilele următoare.
În ultima perioadă, Belarus se comportă destul de prudent comparativ cu situația de la începutul invaziei. Atunci, președintele autoproclamat Aleksandr Lukașenko a oferit teritoriul țării sale pentru atacurile armatei ruse din nord și pentru lansarea de rachete către Ucraina. Acum nu există acțiuni concrete împotriva securității teritoriale a Ucrainei, însă în Belarus se desfășoară o pregătire militară activă.
Se știe că Belarus și Rusia plănuiesc să creeze trei centre de instruire pentru pregătirea militarilor, unul dintre ele urmând să fie situat în regiunea Grodno. Creșterea activității militare în Belarus indică faptul că Kremlinul vrea cel puțin să intimideze Vestul, care se teme de o escaladare.
Este greu de spus dacă Belarus va reprezenta o amenințare reală pentru Ucraina, însă acum putem observa o metodă tipică de intensificare a tensiunii, pe care Moscova o utilizează de ani buni. Situația cu noua rachetă balistică intercontinentală „Oreșnic”, cu care Rusia a lovit recent Ucraina, este foarte revelatoare. Propaganda rusă a creat în jurul acestei teme un mare freamăt, pentru a semăna panică în rândul oamenilor.
Putin a speriat opinia publică cu „posibilitățile” rachetei „Oreșnic”, care ar putea înlocui arma nucleară prin lovirea unui singur punct cu mai multe unități. Kremlinul a vorbit și despre potențialul de producție al acestei rachete, care ar fi de 25 de unități pe lună. Totuși, niciuna dintre aceste afirmații nu a fost confirmată, ceea ce sugerează tendința Rusiei de a exagera propriile sale capabilități.
Același lucru se poate spune și despre Belarus, care a devenit de mult timp o marionetă a Kremlinului și a pierdut independența. Metodele Moscovei au devenit metodele Minskului, iar teritoriul Belarusului a devenit o platformă pentru experimentele militare ale Rusiei. Accesul la teritoriul belarus a permis Kremlinului să controleze și mai mult războiul din Ucraina și să aplice presiune psihologică asupra partenerilor Ucrainei prin răspândirea dezinformării și a știrilor false.
Testarea noii rachete 9M318 lângă granița Ucrainei este unul dintre modurile prin care Rusia încearcă să sperie Occidentul cu o posibilă escaladare din partea Belarusului. Scopul acestui demers este de a slăbi ajutorul acordat Kievului, având în vedere că partenerii occidentali sunt predispuși să se oprească la orice amenințare, lucru pe care Putin l-a înțeles de mult și îl folosește în practică.
Imagine: ilustrativă, sursă: https://www.defenseromania.ro/ucraina-efectueaza-teste-cu-noua-racheta-ruta_631574.html