Sari la conținut

Schimbarea abordărilor israeliene în ceea ce privește furnizarea de tehnologie de apărare către Ucraina

Pentru prima dată de la începutul unei invazii la scară largă, Israelul a aprobat licențe pentru exporturi de arme către Ucraina. Este vorba despre sisteme de bruiaj al dronelor care pot ajuta Ucraina să contracareze dronele iraniene și să protejeze instalațiile de infrastructură critică. Anterior, Israelul nu se limita doar la furnizarea de ajutor militar Ucrainei, ci împiedica și transferurile de arme către țări terțe din întreaga lume. Deși deciziile conducerii israeliene au fost până acum extrem de prudente, au fost făcuți primii pași în confruntarea cu un inamic comun.

La mijlocul lunii februarie, la ordinul premierului Binyamin Netanyahu, Israelul și-a revizuit politica privind războiul. Ca urmare, ministrul apărării Yoav Gallan și ministrul de externe Eli Cohen au aprobat licențele de export. Acestea au fost aprobate pentru două companii israeliene, Elbit Systems și Rafael, care dezvoltă sisteme antidronă, au declarat oficiali israelieni și ucraineni. De asemenea, un purtător de cuvânt ucrainean a declarat reporterilor că o delegație a Ministerului ucrainean al Apărării a vizitat recent Israelul pentru a primi o prezentare privind sistemele de apărare, dar nu a fost semnat niciun acord.

Ministrul israelian de externe Eli Cohen a fost primul reprezentant al guvernului israelian care a vizitat Ucraina de la începutul războiului total. Cohen a dat asigurări că Israelul condamnă agresiunea rusă și sprijină pe deplin partea ucraineană. Guvernul israelian încearcă să mențină o poziție prudentă, deoarece este la un pas de un nou război din cauza factorului rusesc puternic în Orientul Mijlociu și se gândește în primul rând la siguranța cetățenilor și soldaților săi. Atunci când s-au oferit să cumpere sistemele Ucrainei, oficialii israelieni au precizat că acestea au un caracter pur defensiv și nu ar trebui să fie folosite pentru a ucide soldați ruși.

În ciuda acestui fapt, interesele de securitate ale Ucrainei și Israelului coincid. Pentru ambele state, cooperarea ruso-iraniană reprezintă o amenințare enormă. Partea israeliană a menționat în repetate rânduri că țara este pregătită să ajute Kievul în dezvoltarea unor sisteme de avertizare timpurie pentru lovituri cu rachete, precum și asistență medicală, dar nu se așteaptă la sisteme de armament. Se știe despre spitalul de campanie transferat în Ucraina, proteze pentru soldații AFU răniți, livrări de căști și veste antiglonț, precum și despre găzduirea în Israel a copiilor ucraineni bolnavi de cancer. De asemenea, Israelul sprijină activ partea ucraineană pe scena internațională, votând pentru Ucraina.

Ambasadorul Israelului în Germania, Ron Prosor, a declarat că Ierusalimul sprijină Ucraina în războiul împotriva Rusiei mult mai mult decât este conștient publicul și a cerut înțelegere pentru poziția reținută privind ajutorul militar acordat Kievului. Rusia și-a extins simțitor prezența în Siria, în plus, există o organizație teroristă cu sediul în două state, Siria și Iran, motiv pentru care este atât de important ca Israelul să acționeze cu prudență.
Israelienii au sprijinit Ucraina încă din prima zi a războiului ruso-ucrainean – ieșind la mitinguri în masă, trimițând lucruri și alimente.

Având inamici comuni, este vital ca Ucraina și Israelul să acționeze în interes comun. Kievul salută noile abordări ale Ierusalimului și speră că, în timp, cooperarea se va aprofunda. Ucraina este, de asemenea, recunoscătoare pentru ajutorul israelian non-militar: umanitar, financiar și tehnic. Toate țările civilizate ar trebui să se unească împotriva unui inamic comun, deoarece noțiuni precum terorismul, genocidul, dictatura nu ar trebui să existe deloc în lumea modernă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!