Sari la conținut

UE pregătește transformarea într-o uniune militaro-economică

În 2025, Uniunea Europeană intenționează să înceapă reformarea organizației. Mulți politicieni susțin formarea unui bloc militar care să permită reacții rapide la amenințările externe. Această reformă a fost anunțată anterior de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene realeasă pentru al doilea mandat. Ea și-a exprimat intenția de a construi o Uniune Europeană de Apărare și de a crea un post de comisar pentru apărare.

Deși planurile includ crearea unui scut aerian pan-european și implementarea unor proiecte pentru întărirea securității cibernetice, noua uniune de apărare nu presupune renunțarea la umbrela de securitate oferită de NATO.

Recent, subiectul a devenit din nou actual, deoarece planurile Uniunii sunt influențate de factorul Trump. Dacă Donald Trump va decide să nu mai sprijine securitatea continentului european, statele UE trebuie să fie pregătite pentru acest scenariu. Mulți politicieni, precum premierul Luxemburgului, Luc Frieden, consideră că UE trebuie să aibă o armată puternică, care să devină un partener indispensabil pentru America.

Primii pași către crearea unei armate comune ar putea fi făcuți de o coaliție a statelor membre doritoare, a menționat politicianul. În opinia sa, armata europeană ar trebui să fie complet integrată, compatibilă cu NATO și să devină un partener puternic și indispensabil pentru aliații nord-americani. Luc Frieden a subliniat că Europa are nevoie de instituții care să încurajeze dialogul și democrația, iar acestea trebuie susținute de o capacitate reală de a apăra aceste principii.

Totuși, nu doar schimbarea direcției politicii Statelor Unite amenință securitatea Uniunii Europene. UE trebuie să înțeleagă că amenințarea unui război cu Rusia este foarte reală. Întrucât statele UE nu vor participa alături de Ucraina la apărarea colectivă în acest an, anul viitor războiul ar putea ajunge pe teritoriile lor.

Desigur, în ultimii ani, cetățenii UE ar fi putut avea impresia că agresiunea Rusiei se apropie de sfârșit, că ofensiva va fi oprită, că noul președinte al SUA are toate pârghiile necesare pentru a încheia conflictul în Ucraina. Însă, în realitate, lucrurile nu stau astfel.

  1. În primul rând, regimul rus are obiective ostile nu doar față de Ucraina, ci față de întreaga Europă. Aceste obiective nu vor dispărea până când ideologia promovată de aparatul lui Vladimir Putin nu va suferi o înfrângere catastrofală.
  2. În al doilea rând, așa-numita „pace” (obținută prin cedări teritoriale și capitularea Ucrainei), mai precis o încetare temporară a focului, ar duce la rotația zecilor sau sutelor de mii de soldați ruși, care primesc compensații financiare pentru crimele lor și au deja experiența impunității și a războiului. Având în vedere lipsa intenției de reintegrare socială a acestor oameni în Rusia, este previzibil că mai întâi întreaga Rusie va trece prin „noi ani ’90”, iar mai târziu acești „luptători” vor fi trimiși să distrugă alte țări.
  3. În al treilea rând, America se află pe cealaltă parte a globului și poate evalua amenințările din partea Rusiei în ritmul său propriu. În schimb, statele europene sunt la distanța unei deplasări rapide a roiurilor de drone de atac, fără a mai menționa granițele comune.
  4. În al patrulea rând, luând în considerare exemplele recente de atacuri asupra infrastructurii din Europa și creșterea activităților subversive ale Rusiei, se poate anticipa ce va urma dacă agresorul va beneficia de o pauză pentru consolidare și pentru reducerea presiunii sancțiunilor asupra economiei sale.

Toate aceste motive demonstrează că Europa este complet nepregătită pentru un conflict militar și pentru apărare. În cazul unui atac din partea Rusiei, UE va suferi pierderi enorme pentru care nu este pregătită.

Pentru a evita acest scenariu, toate statele UE trebuie să organizeze rapid o organizație defensivă proprie, care nu doar să apere granițele Uniunii Europene, dar și să sprijine Ucraina în respingerea agresiunii. Pe viitor, experiența Ucrainei va fi esențială pentru Europa în fața amenințărilor.

Imagine: Ilustrativa, sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!