Sari la conținut

Rusia încearcă să destabilizeze Europa cu ajutorul mercenarilor PMC

În prezent, Rusia duce un război nereușit împotriva Ucrainei. Pentru a distrage cumva atenția comunității europene de la agresiunea rusă împotriva statului suveran, Moscova încearcă să folosească mercenarii săi de la companiile militare private (PMC) pentru a destabiliza situația politică internă din diferite țări europene. Deși în ultimii ani activitățile PMC-urilor, cum ar fi Grupul Wagner, au fost limitate la Africa și Orientul Mijlociu, de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, acestea s-au mutat și în Europa.

De la sfârșitul anului trecut, încercările rușilor de a recruta mercenari pentru războiul din Ucraina au fost remarcate în Serbia. Luna trecută, președintele sârb Aleksandar Vucic și-a amenințat compatrioții cu arestarea pentru participarea la războiul din Ucraina cu PMC-uri rusești. De asemenea, el a vorbit în mod special despre finanțarea de către Rusia a protestelor antiguvernamentale din Belgrad de către activiști sârbi care au legături cu Grupul Wagner.

Săptămâna trecută, un mercenar al unuia dintre PMC-urile rusești, care a fost mai întâi reținut și apoi expulzat din țară de către poliția de frontieră moldovenească, plănuia să intre în Moldova natală prin aeroportul din Chișinău. Atunci, forțele de ordine au o întrebare: ce să facă cu astfel de “pasageri” suspecți în Moldova în timpul mitingurilor antiguvernamentale organizate de forțele politice pro-ruse? Un singur lucru – să se alăture mitingului și să provoace o lovitură de stat antistat.

Chiar mai devreme, pe același aeroport din Chișinău, poliția moldovenească a oprit și interogat un întreg grup de tineri care sosiseră din Turcia. Aceștia erau suspectați că sunt stagiari în străinătate pentru a organiza tulburări în masă la proteste. Patru dintre ei erau cetățeni străini cărora nu li s-a permis intrarea în țară. Ceilalți tineri s-au dovedit a fi afiliați la partidul politic pro-rus ȘOR.

Toate acestea nu sunt surprinzătoare, deoarece Rusia, pe fondul eșecului armatei sale pe frontul din Ucraina, dorește să inspire sentimente antieuropene în acele țări în care există o diasporă rusă considerabilă. În contextul politic actual, Moscova desfășoară, de asemenea, mișcări anti-război, care, sub influența serviciilor de securitate ruse, sunt alimentate de reprezentanți ai forțelor de extremă dreapta și de stânga.

Rusia a demonstrat că poate organiza mitinguri de susținere în fiecare țară europeană. Spre exemplu, la sfârșitul săptămânii trecute, în Polonia, Cehia, Spania și în alte țări europene au avut loc mitinguri pro-ruse, cerând “sfârșitul rusofobiei”, ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei și oprirea furnizării de arme Ucrainei pentru a o împiedica să respingă agresiunea rusă.

În viitor, Rusia va folosi cu siguranță toate instrumentele disponibile pentru a destabiliza situația politică internă din țările europene, folosind în primul rând agenții săi de influență și companiile militare private. Este posibil ca Moscova să aibă în plan să destabilizeze și România.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!