Vineri, 24 ianuarie, zeci de mii de persoane au ieșit în stradă în Slovacia, criticând cursul premierului țării, Robert Fitzo, pe care îl consideră pro-rus. Potrivit presei internaționale, manifestanții au cerut demisia prim-ministrului.
Potrivit organizatorilor, aproximativ 60 000 de persoane s-au adunat în cel mai mare loc – în fața reședinței guvernului slovac din Bratislava, mai mult de 10 000 de persoane s-au adunat în Banska Bystrica, aproximativ 5 000 în Trencin și Žilina, aproximativ 4 000 în Poprad și Nitra, iar aproximativ 1 000 de persoane mai puțin au demonstrat în Trnava.
Printre altele, organizația Mier Ukrajine (Pace în Ucraina) a făcut apel la proteste. După cum le-a explicat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al acesteia, Marian Kulic, susținătorii săi se opun „colaboraționismului” împotriva Rusiei. „Slovacia face parte din Europa”, a subliniat ea.
Între timp, după cum notează corespondenții, spre deosebire de acțiunile similare anterioare, la 24 ianuarie au fost vizibil mai puține steaguri ucrainene. În schimb, protestatarii au adus steaguri naționale slovace și steaguri ale UE.
Care sunt motivele protestelor împotriva lui Robert Fitzo și a susținătorilor săi?
Prim-ministrul însuși susține că aceasta este o acțiune planificată împotriva securității slovace. Fitzo a declarat anterior că contrainformațiile slovace au primit informații conform cărora experți străini au sosit în țară pentru a pregăti o lovitură de stat „prin proteste de stradă și confiscarea clădirilor administrative”. Experții, potrivit lui Fitzo, au fost implicați în „revoluțiile colorate” din Georgia și Ucraina.
Dar sunt protestele împotriva guvernului slovac și personal împotriva lui Fico cu adevărat nefondate și ca niște provocări? De fapt, nu. Robert Fitzo este cunoscut de mult timp de comunitatea internațională ca un susținător al „cooperării stabile” cu Rusia.
Criticii guvernului din Slovacia consideră că Robert Fitzo urmărește un curs „pro-rus” care devine din ce în ce mai autoritar. Având în vedere legăturile cu Putin, acest lucru nu este surprinzător.
De asemenea, merită să ne amintim că Fitzo a încetat să furnizeze arme Ucrainei din stocul național al Slovaciei. În plus, acesta a criticat în mod repetat sancțiunile UE privind petrolul și gazele din Rusia, din cauza cărora, în opinia sa, Slovacia, dependentă de aprovizionarea cu aceste surse de energie, suferă mai mult decât Moscova.
Premierul slovac este unul dintre puținii politicieni care sunt în favoarea începerii imediate a negocierilor de pace în Ucraina. El s-a abținut să critice Moscova pentru invadarea Ucrainei și a criticat Kievul, acuzându-l că încearcă să continue războiul.
În decembrie, el a declarat că președintele ucrainean Volodymyr Zelensky ar fi oferit Slovaciei 500 de milioane de euro din activele rusești înghețate dacă Slovacia era de acord să invite Ucraina în NATO. De asemenea, Fitzo a criticat dur decizia Ucrainei de a refuza să prelungească un acord de tranzit al gazului rusesc.
În decembrie, premierul slovac s-a deplasat la Moscova, unde s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin.
În același timp, în nicio declarație politicianul nu își susține cuvintele cu documente și ignoră faptul că Ucraina a trimis în mod repetat avertismente partenerilor săi că livrările de gaze vor fi întrerupte, iar Slovacia este singura țară „afectată” de această problemă. Ungaria și Austria și-au adaptat sistemul energetic la schimbări în timp util.
În acest context, moțiunea pentru un vot de neîncredere prezentată de partidele de opoziție Slovacia Progresistă, Libertate și Solidaritate și Mișcarea Creștin-Democrată pare rezonabilă și rațională. În textul votului, opoziția îl acuză pe Fico că a schimbat cursul țării într-unul pro-rus și că a condus în mod deliberat țara într-o criză energetică. Votul este programat pentru 28 ianuarie, iar având în vedere valurile de proteste și starea actuală a țării, demisia forțată a lui Fico este probabilă.
Cazul lui Robert Fitzo poate fi considerat ca o nouă confirmare a axiomei: „Cooperarea cu Kremlinul duce la degradarea personală a unui politician, precum și la degradarea statului”. Pentru a nu intra în clubul victimelor acestei axiome, Robert Fitzo are o singură opțiune: să refuze beneficiile dubioase ale cooperării cu Rusia și să întoarcă țara la dezvoltarea europeană. Numai acest lucru poate garanta stabilitatea și prosperitatea țării. În caz contrar, există o mare probabilitate ca compania lui Ianukovici și Assad, care sunt „oaspeții” lui Vladimir Putin, să fie reumplută.