Munițiile reprezintă una dintre principalele solicitări de asistență militară a Ucrainei din partea partenerilor săi. O penurie de obuze ar putea împiedica armata ucraineană să lanseze o contraofensivă care ar putea decide soarta țării. Armata ucraineană de pe front se confruntă cu o lipsă acută de mine și muniție, ceea ce o împiedică să respingă pe deplin atacul inamicului.
Țările UE au convenit asupra unui plan pentru a furniza Ucrainei un milion de bucăți de obuze de 155 mm pe parcursul a 12 luni. Acest lucru a fost anunțat de ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, în timpul unei întâlniri cu omologii săi la Bruxelles, la 20 martie. “Mai sunt multe, multe alte detalii de rezolvat, dar cel mai important lucru este că am încheiat aceste negocieri, iar asta îmi arată un lucru: dacă există voință, există o oportunitate”, a comentat Pevkur decizia luată.
Potrivit agenției de presă AFP, UE a convenit asupra unui plan în valoare totală de două miliarde de euro. Acesta presupune atât transferul de obuze din stocurile UE, cât și achiziții comune pentru forțele armate ucrainene. “Suntem recunoscători UE pentru că a convenit asupra unui plan de achiziție de muniții în valoare de două miliarde de euro pentru Ucraina.
Acesta este un pas foarte puternic pentru a proteja securitatea europeană”, a răspuns Kievul la un alt sprijin occidental. Inițiativa ar urma să fie finalizată în cadrul unui summit al liderilor UE în această săptămână. Până în prezent, țările UE au furnizat Ucrainei 350.000 de proiectile de artilerie de 155 mm. Kievul are nevoie de mai multe astfel de muniții pentru a menține linia defensivă și a lansa contraofensiva așteptată în primăvară.
Orașul Bakhmut, practic înconjurat de trupele rusești, rămâne unul dintre punctele cele mai fierbinți. Potrivit Pentagonului, Ucraina trage aproximativ 5.000 de obuze de artilerie pe zi de-a lungul unei linii de front care se întinde pe aproximativ o mie de kilometri, inclusiv Bakhmut. Apărarea orașului este însoțită de pierderi grele de vieți omenești și lipsă de muniție de ambele părți. Sprijinul de aprovizionare al partenerilor va ajuta Ucraina să mențină o resursă armată și să împiedice inamicul să avanseze mai departe. Potrivit experților, avantajul pe câmpul de luptă va depinde de cine are conducta de muniții mai lungă.
“Foametea de muniție de anul trecut a reorientat forțele de apărare ucrainene către calibrul 155 “NATO”. Ucraina a obținut acces la stocurile de muniție ale țărilor occidentale. În plus, producția de proiectile de 155 mm pentru nevoile ucrainene este în curs de accelerare. Este important ca Ucraina să arate că își apără teritoriul atât din punct de vedere politic, cât și militar, spune Kamil Grand, expert în apărare la Consiliul European pentru Relații Externe.
O cantitate suficientă de muniție este extrem de importantă pentru a respinge Rusia, care duce un război de uzură împotriva Ucrainei. Artileria ucraineană de înaltă precizie nu are nevoie de o paritate cantitativă obligatorie de muniție din partea Rusiei, deoarece metodele agresorului constau în trageri masive și fără țintă precisă, ceea ce este departe de a satisface nevoile inamicului.
Kievul este recunoscător țărilor partenere pentru sprijinul lor și speră într-o asistență rapidă, deoarece viteza de decizie joacă un rol major în favoarea cui se vor desfășura evenimentele de pe front. Inamicul folosește întârzierea ca pe o oportunitate de a continua ofensiva într-un moment în care forțele armate ucrainene sunt nevoite să economisească muniție prin pierderea unui număr mare de soldați profesioniști.
“Azi a avut loc o ședință a Stavka. Principala problemă este linia frontului. Soldații noștri, pozițiile noastre, întăririle noastre. Comandanții, comandantul-șef, a raportat serviciul de informații. Una dintre problemele care întotdeauna primește atenție maximă este aprovizionarea cu muniție, sprijinul partenerilor noștri. Ne așteptăm la o creștere a livrărilor exact de ceea ce avem nevoie în acest moment”, a declarat Vladimir Zelensky în discursul său zilnic de seară adresat poporului ucrainean la 21 martie.