Sari la conținut

Armele nucleare tactice din Belarus – Criza din Caraibe 2.0 sau un act de șantaj absolut neinspirat

La 25 martie 2023, Federația Rusă și-a declarat intenția de a amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului. Vladimir Putin a menționat că acest lucru se face la cererea “președintelui nerecunoscut” belarus Alexander Lukașenko. Liderul belarus și-a exprimat extrema îngrijorare cu privire la declarațiile reprezentanților britanici privind transferul de armament cu uraniu sărăcit către forțele armate ucrainene. Alianța dictatorială a prezentat acest lucru drept o escaladare nucleară și a acuzat comunitatea mondială pentru aceasta.

Vladimir Putin a declarat într-o conferință de presă recentă că Rusia a ajutat deja la retehnologizarea a 10 avioane de război belaruse pentru a utiliza arme nucleare tactice și a dat Minskului sisteme de rachete Iskander care pot transporta astfel de încărcături. Președintele rus a adăugat că până la 1 iulie va fi finalizată în Belarus construcția instalației de depozitare a armelor nucleare tactice.

Pregătirea echipajelor Iskander este programată să înceapă la 3 aprilie. În realitatea fantezistă a președintelui rus, această decizie nu încalcă Tratatul de neproliferare a armelor nucleare și nici nu perturbă echilibrul nuclear. La urma urmei, s-a menționat că vor avea loc doar desfășurarea și instruirea personalului militar. Kremlinul folosește, de asemenea, argumentul că Minskul nu va avea control asupra focoaselor. Vladimir Putin, deloc surprinzător, a făcut o referire la SUA, spunând că au un program similar în regiunea europeană.

Dar în acest moment, ca și în viitor, se poate concluziona că vorbele agresorului sunt doar un paravan. Situația reală și consecințele deciziilor dictatorului rus vor fi discutate în acest articol. Este important să înțelegem că Rusia se lansează din nou în șantajul nuclear. La urma urmei, există din ce în ce mai puține succese pe front, iar în acest moment nu există niciun succes. Iar țara agresoare are nevoie să insufle teamă ucrainenilor, vecinilor lor și comunității mondiale pentru propria supraviețuire.

Deși toată lumea înțelege până acum că de frică se tem liderul rus și anturajul său. În procesul de intimidare, Rusia s-a dovedit a fi un purtător de arme nucleare nesigure, cu un lider inadecvat și un aparat de stat care amenință să apese pe buton în orice situație critică. Dar este demn de remarcat faptul că prin acest șantaj comunitatea mondială ar trebui să înțeleagă un lucru elementar pentru securitatea comună. Denuclearizarea Rusiei este un pas crucial pentru stabilitate și liniște.

La urma urmei, țara agresoare a încălcat normele Tratatului de neproliferare nucleară. Kremlinul nu a ținut cont de pozițiile de bază declarate la 21 martie, când Rusia și China au cerut tuturor țărilor să nu desfășoare arme nucleare în afara teritoriilor lor și să nu le aducă din străinătate.

Cel mai important, Federația Rusă și-a încălcat angajamentele față de Ucraina și Belarus. Fiecare țară a renunțat la capacitățile sale nucleare după ce a primit asigurări din partea țărilor din clubul nuclear, printre care și Rusia.
Rezultatul acestei renunțări este că Ucraina luptă pentru independența sa cu prețul a sute și mii de vieți. Iar Belarus a pierdut semne de suveranitate. Țara și cetățenii săi sunt acum ținuți ostatici de regimul Lukașenko și Putin și vor fi un scut pentru focoase nucleare tactice.

Dar nimeni nu va lăsa fără răspuns amenințările și încălcările agresorului. La urma urmei, este clar pentru toată lumea că această acțiune nu este o acțiune spontană, ci un plan precis, pregătit în prealabil de către statele aliate. Amendamentele la Constituția Belarusului, care au dus la renunțarea țării la statutul său de țară fără arme nucleare, demonstrează acest lucru. Și de data aceasta, răspunsul va fi imediat și radical.

Franța a făcut deja apel la Kremlin să dea dovadă de responsabilitate și să nu comită acte pe care cetățenii obișnuiți ai țării agresoare le vor regreta în viitor. Ucraina convoacă o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.
În plus, Uniunea Europeană este deja pregătită să impună sancțiuni suplimentare împotriva Belarusului.

Și numai astfel de acțiuni sunt logice. Planurile și provocările rf nu trebuie să rămână fără răspuns. La urma urmei, acum vorbim despre faptul că Rusia dăunează în mod deliberat securității naționale a Belarusului, ștergând ideea unui stat separat din mințile cetățenilor săi și din documentele normative ale statului. În acest fel, Rusia pune acum Belarusul împotriva vecinilor săi și a comunității internaționale. Pentru a salva oamenii și țările, trebuie doar să se sporească presiunea asupra țării agresoare și să nu i se permită să meargă mai departe în nebunia sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!