Coreea de Sud ar putea să-și extindă sprijinul pentru Ucraina dincolo de ajutorul umanitar și economic, dacă aceasta va fi supusă unui atac civil pe scară largă, a declarat președintele Yoon Suk Yeol, semnalând pentru prima dată o schimbare a poziției sale împotriva înarmării Ucrainei, informează sursa.
Într-un interviu acordat Reuters înaintea vizitei sale de stat în SUA de săptămâna viitoare, Yoon a declarat că guvernul de la Seul a analizat modul în care poate ajuta la apărarea și reconstrucția Ucrainei, așa cum Coreea de Sud a primit asistență internațională în timpul Războiului din Coreea din 1950-53.
„Dacă există o situație pe care comunitatea internațională nu o poate aproba, cum ar fi orice atac pe scară largă asupra civililor, masacru sau încălcarea gravă a legilor războiului, ar putea fi dificil pentru noi să insistăm doar asupra sprijinului umanitar sau financiar”, a spus Yoon.
Este pentru prima dată când Seulul a sugerat disponibilitatea de a furniza arme Ucrainei, la mai bine de un an după ce a exclus posibilitatea unui ajutor letal.
Un aliat cheie al SUA și un important producător de muniție de artilerie, Coreea de Sud a încercat până acum să evite antagonizarea Rusiei din cauza companiilor sale care operează acolo și a influenței Moscovei asupra Coreei de Nord, în ciuda presiunilor tot mai mari din partea țărilor occidentale pentru furnizarea de arme.
Război nuclear între Coreea de Sud și Coreea de Nord?
„Cred că nu vor exista limitări în ceea ce privește amploarea sprijinului pentru a apăra și a restabili o țară care a fost invadată ilegal, atât în conformitate cu legislația internațională, cât și cu cea internă”, a declarat Yoon.
„Cu toate acestea, având în vedere relația noastră cu părțile implicate în război și evoluțiile de pe câmpul de luptă, vom lua cele mai potrivite măsuri”.
Yoon va face o vizită oficială în SUA săptămâna viitoare pentru un summit cu președintele american Joe Biden pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a alianței dintre cele două țări.
În timpul summitului, Yoon a declarat că va căuta „rezultate tangibile” privind eforturile aliaților de a îmbunătăți răspunsurile la amenințările în evoluție din partea Coreei de Nord, care a intensificat testele militare și a lansat săptămâna trecută prima sa rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid.
Seulul, la rândul său, își va intensifica capacitatea de supraveghere, recunoaștere și analiză a informațiilor și va dezvolta „arme ultraperformante și de mare putere” pentru a respinge amenințările Nordului, a declarat Yoon.
„Dacă izbucnește un război nuclear între Coreea de Sud și Coreea de Nord, probabil că nu este vorba doar de o problemă între cele două părți, ci probabil că întreaga Asie de Nord-Est se va transforma în cenușă. Acest lucru trebuie oprit”, a spus el.
Coreea de Sud a furnizat Ucrainei un ajutor umanitar în valoare de 100 de milioane de dolari de la începutul războiului, dar până acum declarat că nu va furniza Kievului ajutor letal.
Coreea de Sud a ajutat în secret Ucraina
Chiar dacă la nivel oficial susține că nu ajută militar Ucraina, Coreea de Sud a aprobat tacit transferarea către Kiev a unor arme ce conțin componente produse în țara asiatică, relatează Reuters, citând un oficial de la Seul și unul din Polonia.
Aceasta ar fi prima confirmare oficială că țara din Asia a participat măcar indirect la furnizarea unor armamente Ucrainei sub forma unor obuziere „AHS Krab” transferate Kievului de Varșovia.
Oficialii din cele două țări au refuzat anterior să comenteze cu privire la condițiile în care au fost livrate obuzierele, dând naștere unor speculații că guvernul de la Seul fie a aprobat transferul, fie a ignorat anunțul Poloniei.
Executivul condus de premierul Mateusz Morawiecki a oferit Ucrainei 18 obuziere „Krab” la sfârșitul primăverii anului trecut, ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov anunțând pe 9 iunie că acestea sunt gata pentru acțiune pe front.
Cum au ajuns componente militare produse în Coreea de Sud în Ucraina
Kim Hyoung-cheol, directorul diviziei pentru Europa-Asia a Biroului de Cooperare Internațională, o instituție a guvernului de la Seul, a confirmat pentru Reuters că agenția sud-coreeană însărcinată cu supervizarea achizițiilor și vânzărilor de armament a revizuit și aprobat transferul acestor obuziere al căror șasiu este produs în țara asiatică.
„Am revizuit toată documentația și posibilele probleme (…) iar apoi am luat decizia de a acorda licența de export Poloniei”, a declarat acesta pentru Reuters într-un interviu acordat chiar la sediul de la Seul al instituției.
El a revenit ulterior pentru a sublinia că poziția guvernului este de a nu transfera sisteme de arme către Ucraina.
Jacek Matuszak, un reprezentant al Polska Grupa Zbrojeniowa care reunește 50 de întreprinderi producătoare de armament din Polonia, inclusiv Huta Stalowa Wola – cea care produce obuzierele „Krab” -, a confirmat informația.
„Am obținut acest consimțământ pentru Ucraina și l-am obținut anul trecut, înainte de a semna contractul de vânzare pentru Ucraina”, a declarat el pentru Reuters.
Putin a acuzat Seulul că oferă Kievului arme
Contactat de agenția de presă germană, Ministerul Apărării de la Seul a precizat că obuzierele „Krab” conțin componente produse în mai multe țări și că transferul nu a presupus un sistem de armament complet produs în Coreea de Sud.
„AHS Krab” este un obuzier autopropulsat construit prin combinarea șasiului „K9 Thunder” produs în Coreea de Sud, o turelă produsă de BAE Systems din Marea Britanie, un tun principal de 155 de milimetri al producătorului francez Nexter Systems și un sistem de reglare a tirului fabricat în Polonia.
Anul trecut președintele rus Vladimir Putin a acuzat Coreea de Sud că oferă Ucrainei arme, afirmând că decizia va duce la distrugerea relațiilor bilaterale. Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a negat informația la momentul respectiv.
Administrația sa afirmă că nu există planuri de a schimba această politică. Yoon a mai afirmat că legislația din Coreea de Sud face foarte dificilă vânzarea de arme unor țări care sunt implicate într-un conflict activ.
Reuters notează de asemenea că guvernul de la Seul a fost de asemenea precaut pentru a nu înfuria și Rusia în contextul relațiilor tensionate pe care le are cu China și Coreea de Nord.