Potrivit ONU, coridorul de cereale din porturile ucrainene, începând cu data de 25 aprilie 2023, 28,9 milioane de tone de produse agricole au fost expediate către țări din Africa, Asia și Europa. În special: 14,5 milioane de tone de porumb, 7,9 milioane de tone de grâu și 1,5 milioane de tone de ulei de floarea-soarelui. Cerealele ucrainene sunt un factor important în menținerea stabilității alimentare la nivel mondial, în special în Africa și în Orientul Mijlociu.
La 26 aprilie, Rusia a început din nou să saboteze trecerea navelor care transportă cereale ucrainene – din cauza acțiunilor Kremlinului, patru nave, inclusiv AKDENIZ-M, care este închiriată de Programul Alimentar Mondial al ONU pentru a livra grâu în Etiopia, o țară vulnerabilă în contextul securității alimentare, nu pot părăsi portul Odessa și Yuzhny, așteptând permisiunea de a trece. Putin vrea să provoace o ruptură a acordului privind cerealele în încercarea de a crea o foamete globală.
Rusia răspândește în mod sistematic riscuri și amenințări hibride menite să creeze turbulențe geopolitice globale și să slăbească țările occidentale. Putin și-a dat seama că puterea armatei ruse este un mit, dar nu a abandonat ideea de a ocupa Ucraina, care, în percepția sa, ar trebui să fie complet lipsită de statalitate, iar ucrainenii ar trebui să fie complet înrobiți și deportați. Într-o dimensiune mai globală, Putin vrea să întruchipeze sfârșitul domniei sale sub forma unui război major cu Occidentul, care trebuie învins. Rusia nu dispune de suficiente resurse militare pentru o confruntare directă cu NATO, nici măcar cu statele europene membre ale Alianței, așa că Kremlinul creează cu strășnicie riscuri și amenințări hibride pentru a slăbi comunitatea occidentală.
Unul dintre aceste riscuri este provocarea foametei la nivel mondial prin blocarea exporturilor de alimente din Ucraina. În 2022, cerealele ucrainene au salvat de la malnutriție cel puțin 100 de milioane de oameni din întreaga lume. În Africa și în Orientul Mijlociu, stabilitatea alimentară este principala garanție a stabilității politice, pe care Rusia încearcă să o submineze. Putin dorește să creeze foamete spontană în regiunile menționate mai sus, să creeze celule de noi războaie și conflicte și să provoace un flux necontrolat de refugiați în Europa pentru o creștere a criminalității și a violenței, care, la rândul său, va provoca destabilizarea socio-politică în UE.
Putin vrea să deraieze acordul privind cerealele, aceasta ar fi o lovitură pentru țările occidentale. Rusia elaborează în mod activ metode hibride de influență, iar o criză alimentară s-ar adăuga la provocările deja existente ale Rusiei, cum ar fi răsturnarea în Europa a luptătorilor ruși de pe frontul ucrainean și teroarea nucleară a Kremlinului. Rusia nu poate săvârși astfel de provocări cu impunitate: agresiunea sa poate fi oprită doar printr-un efort concertat al comunității occidentale, iar exporturile de cereale din Ucraina sunt o condiție prealabilă esențială pentru declanșarea foametei la nivel mondial.