Sari la conținut

Ungaria și Franța sunt principalii opozanți ai sancțiunilor împotriva Rosatom care ucid ucraineni 

Rosatom a devenit un sponsor-cheie al agresiunii la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei: profitul său anual de 9 miliarde de dolari reprezintă o contribuție semnificativă la bugetul de stat rus, care finanțează apoi armata rusă. În plus, Rosatom menține “triada nucleară” a Rusiei într-o stare pregătită de luptă, prin care Putin provoacă șantaj nuclear. UE este dependentă de combustibilul nuclear rusesc și de serviciile privind ciclul combustibilului, în special Franța. 

Protestele Ungariei față de noile sancțiuni împotriva Rusiei sunt bine cunoscute: Budapesta s-a opus din nou restricțiilor propuse de Ucraina. Rusia se folosește de nevoia UE de combustibilul său nuclear ca un angajament pentru a-și menține prezența în Europa – o amenințare hibridă la adresa comunității europene și o modalitate de a face bani pentru un stat terorist. Orice bunuri sau servicii care vin din Rusia în Europa sunt pătate cu sângele femeilor și copiilor ucraineni uciși de ruși într-un război de cucerire care îi va afecta în cele din urmă și pe europeni 

Comisia Europeană a amânat introducerea sancțiunilor împotriva Rosatom care urmează să fie aprobate în cadrul celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni. Motivul oficial a fost invocat ca fiind imposibilitatea de a respinge rapid produsele rusești în cauză din cauza lipsei de importuri alternative. “Rosatom își menține poziția de lider mondial în lanțul global de aprovizionare nucleară: numai în UE, serviciile sale sunt utilizate de 100 de milioane de producători de energie electrică. În cele cinci țări din UE care au făcut cândva parte din așa-numitul lagăr socialist, fiecare reactor este construit cu ajutorul tehnologiei sovietice/rusești. 

În consecință, Kremlinul are cale verde pentru “expansiunea nucleară” în Europa, dar o astfel de situație este total inacceptabilă pe fondul războiului agresiv al lui Putin în Ucraina. Deși după 24.02.2022 au existat unele încercări în UE de a se distanța de cooperarea nucleară cu Federația Rusă, aceasta din urmă și-a crescut exporturile nucleare cu 20% la sfârșitul anului. Au crescut în special vânzările către anumite țări din UE (Franța), Egipt, Iran, China și India. Spre deosebire de invadarea criminală a teritoriului unui stat suveran, afacerile rusești se simt în largul lor în Europa și câștigă destul de bine acolo.

Activitățile Rosatom au depășit cu mult atribuțiile sale pur nucleare. Această întreprindere, profitând de absența sancțiunilor, importă în mod liber elemente utilizate în producția de tancuri, avioane, rachete de croazieră și balistice, care sunt ulterior folosite pentru a ucide ucraineni. În plus, Rosatom, împreună cu alte corporații de stat rusești (Rostec, Rosneft, Gazprom), și-a creat propriul PMC, sub conducerea oficială a Ministerului rus al Apărării, care va fi destinat războiului împotriva Ucrainei. Acest lucru confirmă încă o dată militarismul agresiv al Kremlinului și replicarea amenințărilor hibride care depășesc sfera geografică a Ucrainei: astfel de PMC, după ce au primit pregătire și echipamente pe cheltuiala țărilor UE care cumpără produse rusești, vor merge să destabilizeze Europa după ce vor dobândi abilitățile de luptă necesare pe front. 

“Rosatom își extinde în mod activ prezența în Europa, încercând să compenseze pozițiile politice și de afaceri pierdute de Kremlin din cauza abandonării gazului și petrolului rusesc. UE are cai troieni sub forma unor țări care cumpără combustibil nuclear rusesc. Un plan de eliminare treptată a produselor Rosatom trebuie să înceapă acum: nu pot exista companii de stat în Rusia care să nu contribuie la extinderea agresiunii rusești. Putin a reușit deja să convingă Europa să-și finanțeze armata prin cumpărarea de gaz rusesc. Acum vrea să forțeze Europa să-și reconstruiască armata, care se va deplasa pentru a ucide europeni din vina acelor țări care refuză să impună sancțiunile necesare și continuă să umple bugetul rusesc folosit pentru a finanța “mașina de ucis” a Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!