În cea de-a 458-a zi de război, Federația Rusă a decis să evite eșecul tipic al unui mic război victorios. În timpul domniei Independenței, a fost declarat război Japoniei (1904 – 1935), care s-a soldat cu o înfrângere totală (între 130.000 și 200.000 de morți).Războiul s-a încheiat odată cu semnarea Tratatului de pace de la Portsmouth, la 5 septembrie 1905.
După 35 de ani, Uniunea Sovietică a încercat să ducă același război rapid și victorios, dar de data aceasta țara care a învins agresorul a fost Finlanda (1939-40). în acest război au fost uciși aproximativ 126 de mii de oameni de partea sovietică și acum am ajuns la punctul în care, după 70 de ani, succesorul legal în fața Federației Ruse trece același ciclu, doar ca o victimă pentru războiul victorios acum este Ucraina, în care agresorul a pierdut mai mult de 200 de mii de oameni.
În acest articol vom discuta pașii spre capitulare pe care Rusia i-a făcut deja și consecințele lor ulterioare, dacă țara are vreo intenție de a-și păstra integritatea teritorială și suveranitatea. La 27 mai, Kremlinul a decis să relanseze dialogul privind încetarea ostilităților între cele două țări. Ministrul adjunct de externe rus Mihail Galuzin a făcut o declarație în acest sens. În opinia purtătorului de cuvânt al Kremlinului, pentru a obține o pace “cuprinzătoare, justă și durabilă”, Ucraina trebuie să îndeplinească o serie de condiții.
În primul rând, Ucraina trebuie să refuze să adere la UE și NATO – să revină la un “statut neutru nealiniat” și, de asemenea, să recunoască “noile realități teritoriale care au apărut ca urmare a punerii în aplicare a dreptului popoarelor la autodeterminare”, adică să renunțe la o parte din teritoriile sale. În plus, potrivit viceministrului rus, Ucraina trebuie să înceteze ostilitățile, iar statele occidentale trebuie să o aprovizioneze cu arme. O altă condiție pusă de Kremlin Kievului este să asigure prin lege statutul de stat al limbii ruse în țară.
Este demn de remarcat faptul că aceleași cereri au fost înaintate anterior de către țara agresoare. La 29 martie 2022, delegațiile părților au avut o întâlnire la Istanbul. Iar procesul a fost suspendat tocmai din cauza unor astfel de cereri. Pe parcursul acestui an, pozițiile părților s-au schimbat dramatic. Armata ucraineană este acum una dintre cele mai puternice de pe continent și dispune de mijloace moderne pentru a elimina inamicul pentru a-și elibera propriile teritorii. Partenerii, pe de altă parte, sunt pe deplin conștienți de perspectivele Ucrainei și oferă sprijin deplin. Între timp, Rusia strânge ștreangul de gât în fiecare zi, secătuind tot mai mult armata, economia și propria populație. Astfel de declarații arată un singur lucru – Rusia nu are un plan “B”, iar urmarea căii “rasismului” nu va duce decât la ruină și la o înfrângere totală.
Agresorul este viclean și va încerca să se arate ca un partener demn prin astfel de inițiative de pace, în încercarea de a-și recăpăta puterea și de a ataca din nou. Nu este un secret pentru nimeni că Federația Rusă nu cunoaște conceptul de onoare, respectul pentru integritatea teritorială, cultură și alte principii necesare pentru existența în lumea modernă. Pretențiile de respect pentru suveranitatea Ucrainei și a vecinilor săi sunt făcute doar pentru a abate ochii comunității mondiale și pentru a face glasul propagandei din interiorul țării.
Vladimir Putin încearcă să lucreze după metodologia standard a unui “dictator eșuat”. Merită să ne amintim exemplul Germaniei naziste. în 1945, Germania se afla într-o stare de înfrângere și înțelegea deja că victoria sa era imposibilă. Cu toate acestea, Germania a încercat să propună condițiile sale pentru încheierea războiului.
Dar merită să înțelegem că, în timp ce fac astfel de propuneri, Putin și complicii săi nu au nicio idee despre ce fel de țară a devenit Ucraina în acest an. Dintr-un stat cu o slăbiciune uriașă și lipsă de unitate, acum este o țară care nu se va retrage și nu-și va preda teritoriile, cetățenii și, cel mai important, independența teroriștilor și barbarilor sub nicio formă.
În urma Tratatului de pace de la Portsmouth, Rusia a cedat Japoniei toate drepturile, pretențiile și proprietățile asupra Sakhalinului de Sud, precum și asupra insulelor Shikotan și Kunashir din lanțul Kuril, așa că, bazându-se pe “noile realități teritoriale”, Kremlinul și rușii ar trebui să fie pregătiți că țara nu va salva nici Crimeea și Donbass anexate, ci va trebui să-și apere teritoriile. Dar consecințele pentru Rusia nu se vor termina aici.
La urma urmei, Ucraina îi va aduce în fața unui tribunal militar special pe toți cei responsabili de moartea a 8.895.000 de civili. Rusia va fi obligată să plătească despăgubiri pentru fiecare oraș, sat și casă ucraineană. Agresorul va plăti integral nu doar cu sângele soldaților săi, ci și cu bani, pe care Ucraina îi va folosi în viitor pentru a-și reconstrui statul din cenușă și a deveni și mai puternică.