Președintele Klaus Iohannis a răspuns ironic întrebărilor referitoare la costul secret al aeronavelor cu care se deplasează în străinătate, spunându-le ziariștilor care insistau că o să le explice „colegele şi colegii de la Administraţie mai în detaliu”.
Întrebat joi de ce Administraţia Prezidenţială nu este transparentă faţă de cetăţeni în a oferi informaţii despre costurile deplasărilor sale în străinătate, aşa cum se întâmpla în mandatul altor preşedinţi sau chiar la începutul mandatului său, seful statului a răspuns că administrația sa transmite ce poate transmite.
„Administraţia Prezidenţială este foarte corectă şi transparentă şi chiar preşedintele personal răspunde tuturor întrebărilor. Nu cred că există un temei serios pentru a ne bănui de altceva. În rest, fiind Administraţia Prezidenţială, există o legislaţie specială care spune colegelor şi colegilor exact ce se poate transmite şi ce nu se poate transmite. Chiar nu îmi imaginez că vreţi să încurajaţi pe cineva din Administraţia Prezidenţială să încalce legea. Ar fi chiar culmea”, a declarat Klaus Iohannis, citat de news.ro.
Chestionat în continuare care ar fi secretul de stat în ceea ce priveşte preţul cazării şi al transportului în deplasările externe, şeful statului a răspuns: „O să vă explice colegele şi colegii de la Administraţie mai în detaliu. Deci repet, aşa este legea, ne place, nu ne place. Putem să discutăm poate o modificăm”.
Şeful statului a folosit avion privat în mai multe deplasări externe pe care le-a avut în acest an, cum ar fi în luna martie în vizita de lucru din Japonia sau în Marea Britanie, la începutul lunii mai, pentru a participat la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al lll-lea.
La începutul lunii martie, Administraţia Prezidenţială a oferit explicaţii cu privire la deplasarea preşedintelui Klaus Iohannis în Japonia cu o aeronavă privată şi a precizat, la solicitarea News.ro, cum s-a ajuns la o astfel de decizie.
„Lipsa unei aeronave dedicate transportului aerian al demnitarilor de nivel înalt generează probleme operaţionale, ineficienţă economică şi mai ales prejudicii de imagine pe plan extern”, a explicat instituţia.