Nicolae Ciucă este aşteptat să-și depună luni demisia din funcția de premier. Planul pentru plecarea de la Guvern a fost discutat la nivelul Coaliției cu președintele Klaus Iohannis, însă un anunț formal nu a fost făcut, totul depinzând de greva din Educație. Ciucă așteaptă luni, până la ora 10, un răspuns de la profesori dacă acceptă sau nu ultima ofertă a guvernului, transmite sursa.
Dacă sindicatele vor fi de acord, rocada guvernamentală s-ar putea declanșa chiar în cursul zilei de azi, iar foarte rapid Marcel Ciolacu ar urma să fie desemnat premier. Ciucă și-ar anunța demisia la finalul ședinței de guvern, iar după consultări rapide la Cotroceni, liderul PSD va fi nominalizat pentru funcția de șef al guvernului urmând ca procedura să se desfăsoare pe repede înainte, până la finalul acestei săptămâni.
Partidele din coaliţie nu s-au înţeles deocamdată asupra formulei noului Executiv şi nu se ştie nici dacă UDMR va rămâne în actuala formulă guvernamentală, în condiţiile în care nu renunţă la portofoliul Dezvoltării.
Premierul Nicolae Ciucă trebuia să-și depună mandatul la finalul lunii mai, potrivit protocolului din Coaliție, însă decizia a fost amânată de mai multe ori, în ultima perioadă, pe fondul tensiunilor legate de greva amplă din educaţie, care a depăşit trei săptămâni.
Iniţial, liderii coaliţiei, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, au decis ca rocada premierilor să aibă loc doar după finalizarea grevei din învăţământ. Cu toate acestea, ţinând cont de prelungirea crizei, decizia de a demisiona ar urma să vină luni, în speranţa unui răspuns favorabil din partea sindicatelor din educaţie pe ultima ofertă făcută profesorilor.
Chiar şi dacă greva din educaţie va înceta şi se va declanşa rotativa guvernamentală, coaliţia se confruntă cu problema negocierilor pentru formarea noului Guvern. Astfel, UDMR-ului i s-a propus să preia două ministere, Energia şi Investiţiile şi Fondurile Europene şi să renunţe la Mediu şi Dezvoltare. UDMR a anunţat duminică seară, prin vocea liderului Kelemen Hunor, că nu acceptă această propunere venită dinspre PSD dar că vor rămâne la masa negocierilor şi insistă în păstrarea protocolului iniţial.
PSD şi PNL trebuie să negocieze şi alte portofolii importante, precum Transporturile, social-democraţii dorind să păstreze portofoliul pentru Sorin Grindeanu, deşi în înţelegerea iniţială, acest minister ar fi trebuit să treacă la PNL.
Singurul lucru asupra căruia s-a ajuns la un acord este reducerea numărului de ministere la 18, faţă de 20 cât sunt în prezent, prin comasarea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului în Ministerul Economiei şi a Ministerului Sportului în Ministerul Familiei.
Imediat după anunţul premierului Nicolae Ciucă, preşedintele Klaus Iohannis va chema partidele la negocieri pentru formarea unui nou Guvern şi va desemna un nou premier.
Marcel Ciolacu vrea să îşi contureze cabinetul de miniştri şi noul program de guvernare într-un calendar accelerat, astfel ca până joi noul Executiv să fie învestit prin votul Parlamentului. Asta ar însemna că audierile miniştrilor în comisiile din Parlament şi votul de învestitură să se desfăşoare în maximum două zile.
Care este ultima ofertă a guvernului pentru profesori
Greva din Educație continuă luni, iar la ora 10:00 sindicatele urmează să anunțe care este răspunsul lor la ultima ofertă făcută de Guvern, respectiv dacă profesorii continuă sau nu protestul început în urmă cu trei săptămâni.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, după consultările cu sindicatele din educație, că Executivul a arătat că ceea ce a promis a făcut, iar luni, după răspunsul profesorilor, va avea loc o nouă şedinţă de Guvern pentru adoptarea OUG privind salariile.
După încheierea ședinței de guvern de duminică, ministrul educației, Ligia Deca, a spus că sunt „semnale pozitive” că greva se va încheia luni. Deca a precizat că măririle de salarii promise vor intra în vigoare în momentul în care ordonața de urgență va fi adoptată, în cazul în care profesorii vor fi de acord cu propunerile din proiect.
- 25% creștere salarială medie de la 1 iunie, pentru personalul didactic, prin modificarea OUG 53/2023;
- 1500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul didactic și didactic auxiliar (anual, până în 2027);
- 500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul nedidactic (anual, până în 2027);
- Emiterea unei ordonanțe de urgență, care va avea în conținutul ei principiul potrivit căruia salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic, iar grila negociată cu reprezentanții Ministerului Educației, la solicitarea prim-ministrului, să fie aplicată în două tranșe. Prima tranșă de 50%, care va fi diferența dintre salariul maxim al fiecăruia prevăzut de noua lege de salarizare și salariul aflat în plată la 31 decembrie 2023, majorare care se va aplica începând cu data de 1 ianuarie 2024. În urma discuțiilor de astăzi (duminică) de la Guvern, Executivul s-a angajat că astăzi proiectul de ordonanță de urgență va fi pus în dezbatere publică pentru a putea fi consultat de toți membrii de sindicat aflați în grevă, iar până mâine, la ora 10.00, federațiile sindicale trebuie să dea răspunsul final dacă acceptă sau nu ultima ofertă.
Marius Nistor – preşedintele Federaţiei Sindicatelor Spiru Haret a declarat duminică despre Ordonanţa de Urgenţă pusă în transparenţă de Guvern că majorarea salarială pentru debutanţi va fi de aproximativ 31% şi se poate ajunge la 3.100 de lei net. Despre atmosfera din rândul cadrelor didactice, el a spus că deocamdată se pun foarte multe întrebări, se fac calcule şi toată lumea este sub presiune.
„Suma de 1.000 de lei brut a crescut la 1.300 de lei. În momentul de faţă, colegii noştri în teritoriu analizează textul ordonanţei, analizează Anexele, se fac calcule pentru a vedea la ce nivel de salarizare vor ajunge dacă această Ordonanţă va intra în vigoare”, a spus Nistor.