Sari la conținut

Procesul de integrare euro-atlantică a Ucrainei: sprijinul a 20 de țări din Alianță

20 de țări NATO susțin aderarea Ucrainei la NATO. La 10 iunie, după o vizită neanunțată la Kiev, prim-ministrul canadian Justin Trudeau a semnat o declarație cu președintele Volodymyr Zelensky în care se afirmă că Ottawa sprijină aderarea Ucrainei la NATO “de îndată ce condițiile o vor permite”. Astfel, Canada a devenit cea de-a 20-a țară care susține Ucraina în acest sens.


Documentul cuprinde 13 puncte în care Canada s-a angajat să ofere Ucrainei tot sprijinul politic, financiar, umanitar și militar necesar, atât timp cât va fi necesar. Canada sprijină pe deplin integritatea teritorială și independența Ucrainei și consideră că ucrainenii protejează acum securitatea Europei de expansionismul violent al Rusiei.


De la începutul invaziei la scară largă, Canada a oferit Ucrainei un ajutor de 8 miliarde de dolari. Țările au convenit asupra unei cooperări viitoare și și-au cerut reciproc sprijinul. Clauzele afirmă, de asemenea, sprijinul Ottawa pentru formula de pace ucraineană și condamnă agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Ucraina și Canada sunt unite în intenția lor de a-i pedepsi pe toți cei implicați în crime și de a-i aduce în fața justiției.

Potrivit documentului, în cadrul NATO, Canada notează că Ucraina are dreptul de a-și alege propriile măsuri de securitate. Sprijinul fără precedent al acestei țări este un exemplu pentru multe alte națiuni ale lumii, deoarece unitatea împotriva unui inamic comun o face mai slabă pe front.


Igor Zhovkva, adjunctul șefului Biroului prezidențial, consideră că lucrurile merg bine și repede: “Au trecut doar 10 zile de la summitul Comunității Politice Europene din Republica Moldova, unde am semnat Declarația comună cu România, iar de astăzi avem deja formalizarea sprijinului pentru aderarea Ucrainei la Alianță cu 20 de state membre. Dar nu toți semnatarii au o poziție clară. Ei susțin aderarea Ucrainei la Alianță, dar nu o consideră o prioritate în acest moment.


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă după summitul de la Bruxelles, că Rusia nu are dreptul să se opună prin veto aderării Ucrainei la alianță. În cuvintele sale, fiecare țară are dreptul de a-și alege propria cale, chiar dacă este vorba despre problema aderării la NATO.


Crearea unei centuri de securitate pentru Europa este necesară pentru a se proteja împotriva agresiunii rusești: integrarea Ucrainei în NATO ar putea ajuta. Ucraina se află în proces de adaptare permanentă la standardele NATO. În prezent, armata ucraineană prevalează, după criterii și standarde, asupra majorității statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice. Yegor Chernev, șeful delegației ucrainene la Adunarea Parlamentară a NATO, a declarat despre acest lucru.

Sarcina NATO este să se adapteze la schimbările din mediul înconjurător. Alianța trebuie să facă tot posibilul pentru a opri agresiunea rusă, care, dacă Occidentul nu acționează, ar putea să se extindă pe teritoriul european.

Ucraina face tot ce îi stă în putință pentru a îndeplini standardele NATO și așteaptă o decizie strategică în timpul summitului din iulie de la Vilnius. La începutul fiecărui an, țara semnează un document cu sediul NATO în care sunt prezentate etapele necesare pentru integrarea euro-atlantică. La sfârșitul anului, aceasta face bilanțul a ceea ce a fost făcut și semnează un document de confirmare corespunzător.


Certitudinea necondiționată va fi o garanție de protecție împotriva oricărei agresiuni, inclusiv a Rusiei. Astăzi, ucrainenii sunt un scut al integrității europene – aderarea Ucrainei la NATO va crea o barieră între Rusia și țările civilizate. Fărădelegile rusești vor continua atâta timp cât lumea nu va acționa radical în privința crimelor de război care au fost comise de Rusia în timpul regimului lui Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!