Canada, Suedia, Ucraina și Marea Britanie au cerut Curții Internaționale de Justiție (CIJ) să deschidă o procedură împotriva Iranului în legătură cu doborârea unui avion de pasageri ucrainean în 2020, în urma căreia au murit toate cele 176 de persoane aflate la bord, se arată în documentele juridice depuse miercuri, potrivit sursei.
Gărzile Revoluționare ale Iranului au doborât zborul Ukraine International Airlines pe 8 ianuarie 2020, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran, în ceea ce oficialii iranieni au declarat la momentul respectiv că a fost o „eroare dezastruoasă”.
În cererea lor către CIJ, cunoscută și sub numele de Curtea Mondială, cele patru țări au arătat că Iranul a încălcat „o serie de obligații” față de așa-numita Convenție de la Montreal, menită să asigure siguranța transportului aerian civil.
Acestea au precizat că Iranul nu a luat toate măsurile posibile pentru a preveni prăbușirea zborului PS752 și nu a reușit să desfășoare o anchetă și o urmărire penală imparțială, transparentă și corectă.
Cele mai multe dintre persoanele ucise în accident erau cetățeni ai celor patru țări, care au creat un grup de coordonare cu scopul de a trage Iranul la răspundere.
Iranul susține că forțele sale au doborât accidental avionul Boeing 737 într-un moment în care tensiunile dintre Teheran și Washington erau ridicate, iar un raport final publicat în 2021 a dat vina pe un radar prost reglat și pe o eroare a unui operator de apărare aeriană.
Canada a apreciat la acel moment că raportul nu a făcut „nicio încercare de a răspunde la întrebări esențiale cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu adevărat”. Ucraina l-a calificat drept o încercare cinică a autorităților iraniene de a ascunde adevăratele motive ale prăbușirii, despre care a spus că bănuiește că a fost ceva intenționat.