Ungaria nu va mai aproba nicio finanţare din partea UE privind livrarea de armament către Ucraina până când Kievul nu va scoate banca OTP de pe lista sponsorilor internaţionali ai războiului, a declarat marţi ministrul de externe, Péter Szijjártó, notează sursa.
Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, în cadrul unei conferinţe de presă organizată după reuniunea comitetului economic mixt ungaro-iordanian, şeful diplomaţiei ungare a calificat drept revoltător, inacceptabil şi scandalos faptul că autorităţile ucrainene au inclus pe această listă, din motive false şi ridicole, cea mai mare bancă ungară, care are în portofoliul său conturile a aproximativ trei milioane de persoane.
„Chiar avem uneori sentimentul că suntem batjocoriţi, singurul motiv pentru care nu spunem asta mai des este acela că la vecinii noştri se desfăşoară un război, iar într-o astfel de situaţie trebuie să îţi alegi cu grijă expresiile pe care le foloseşti”, a spus ministrul.
„Dar faptul că facem tot ce putem pentru a ajuta ucrainenii, că poporul ungar plăteşte preţul unui război cu care nu are nicio legătură, iar răspunsul la această realitate este că cea mai mare bancă ungară este trecută pe lista ruşinii – este prea de tot”, a adăugat acesta.
Péter Szijjártó a declarat în legătură cu argumentele ucrainene în favoarea includerii băncii OTP în această listă că nu ştie dacă ar trebui să râdă sau să plângă.
„Am vrea să râdem pentru că sunt lucruri ridicole care sunt aduse în discuție, dar din moment ce situația este gravă, suntem mai degrabă îngroziți. Prin urmare, poziţia noastră este clară: atât timp cât OTP nu va fi scoasă de pe această listă, Ungaria nu va mai aproba nicio finanţare din partea UE privind livrarea de armament către Ucraina”, a precizat oficialul ungar.
„Nu vom fi de acord cu cele 500 de milioane de euro şi ar fi mai bine dacă nu s-ar propune niciun fel de finanţare privind noi livrări de armament”, a menționat oficialul ungar.
Referitor la ratificarea aderării Suediei la NATO, ministrul a subliniat că decizia în acest sens depinde exclusiv de deputaţii ungari, Guvernul este pregătit să ratifice aderarea, întrucât a depus propunerea cu mult timp în urmă. Ministrul a mai precizat că a avut mai multe consultări cu omologul său turc în ultimele zile şi comunicarea va rămâne în continuare strânsă, deoarece Ankara va purta discuţii atât cu Suedia, cât şi cu NATO.
„Dacă situaţia se va debloca, ne vom respecta, bineînţeles, promisiunea că Ungaria nu va împiedica nicio ţară în privinţa aderării”, a subliniat Péter Szijjártó.