Sari la conținut

Prelungirea acordului privind cerealele – un alt act de șantaj rusesc

Luni, 17 iulie, expiră ultimul termen de prelungire a Inițiativei pentru transportul în siguranță al cerealelor și alimentelor din porturile ucrainene, cunoscută și sub numele de Acordul privind cerealele. Documentul a fost semnat la 22 iunie la Istanbul, sub medierea ONU și a Turciei. Cu privire la prelungirea acordului și motivele disputelor dintre părți sunt în continuare în material.

Pentru început, să începem cu poziția părții ucrainene. Ucraina a sprijinit atât prelungirea acordului privind cerealele, cât și acum. Acest lucru este demonstrat de faptul că ultima navă cu culturi de cereale în cadrul inițiativei a fost expediată în dimineața zilei de 16 iulie. Motivul este simplu – țara înțelege importanța prelungirii acordului, care, în acest moment, răspunde preocupărilor privind securitatea alimentară globală. Spre deosebire de cealaltă parte a acordului, și anume Federația Rusă.

Din păcate, țara agresoare nu vede nu numai consecințele războiului pe care l-a început, ci și importanța acordului pentru comunitatea mondială. La urma urmei, retragerea din inițiativă va priva continente întregi, inclusiv țările din Africa, din Sudul Colectiv și din America Latină, care sunt prietenoase cu Rusia, de aprovizionarea regulată cu alimente.

Dar pentru un an de muncă în cadrul acordului, acesta nu este primul bloc de prelungire din partea Federației Ruse. De aici putem trage concluzia că acordul privind cerealele a devenit un instrument de șantaj pentru țara agresoare, care intenționează să ofere o modalitate de a ocoli sancțiunile. Anterior, Rusia a amenințat că “acordul privind cerealele” va înceta să mai existe dacă până la 18 mai 2023, Federația Rusă nu primește garanții pentru a-și îndeplini cerințele, inclusiv în ceea ce privește amoniacul. Mai exact, a fost lansată conducta de export de amoniac Togliatti-Odessa. Ea a fost oprită la începutul invaziei rusești în Ucraina. În iunie, a fost raportată o explozie pe această conductă de amoniac în regiunea Harkov; Rusia a acuzat Ucraina de sabotaj.

Kremlinul s-a opus, de asemenea, “extinderii sau prelungirii pe termen nelimitat” a acordului. Au fost înaintate noi cereri pentru următoarea prelungire. Federația Rusă cere ca Rosselkhozbank să fie conectată la SWIFT, să fie reluate livrările de utilaje agricole, piese de schimb și servicii de întreținere, să fie anulate restricțiile privind asigurările și să fie ridicată interdicția de acces în porturi. Un nou motiv de speculații ar putea fi evenimentul care a avut loc în noaptea de 16-17 iulie, când a avut loc o explozie pe podul din Crimeea.

Dar se știe deja că secretarul general al ONU, António Guterres, este dispus să facă concesii și i-a oferit președintelui țării agresoare, Rusia, Vladimir Putin, să prelungească “acordul de grăniceri” în schimbul conectării la sistemul internațional de mesagerie financiară SWIFT, filiala Rosselkhozbank. Acest lucru nu este acceptabil și nu va fi aprobat de partea ucraineană. Deoarece acest lucru înseamnă literalmente renunțarea la sancțiuni în favoarea șantajului agresorului.

La urma urmei, cu ochiul liber se poate vedea că activitatea Rusiei este vizibilă doar în sabotarea funcționării acordului și inventarea unor motive pentru a refuza prelungirea acestuia. La urma urmei, numai Rusia poate bombarda infrastructura portuară a țării și, ulterior, să declare că nu este nevoie să continue acordul ineficient. În ciuda unor astfel de declarații enunțate în memorandumul trimis la ONU, acestea nu corespund realității. Potrivit ONU, Ucraina a exportat 32,8 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase, în principal porumb și grâu, în perioada de valabilitate a acordului.

Aceasta reprezintă mai mult de jumătate din volumul total al exporturilor agricole din sezonul trecut (58 de milioane de tone). China a fost principalul cumpărător, reprezentând aproape o treime. Puțin mai puțin de jumătate (44%) a fost exportat către țări cu “venituri ridicate”, majoritatea din Europa, cu Spania, Italia și Olanda în frunte.

Țările cu “venituri medii ridicate”, în care ONU include RPC, au exportat mai puțin, dar aproximativ aceeași cantitate, Turcia fiind pe locul al doilea. Cele mai sărace cinci țări – Afganistan, Etiopia, Somalia, Sudan, Sudan și Yemen – au reprezentat 2,5%. Această cifră este deseori repetată de președintele rus Vladimir Putin. Potrivit acestuia, în caz de retragere din “acordul privind cerealele”, Rusia este gata să le furnizeze cereale gratuit.

Dar nu este un secret că Vladimir Putin se ține rareori de cuvânt și că țările pot rămâne pur și simplu fără nimic.
Dar dacă agresorul refuză să extindă Inițiativa, Ucraina va continua să comunice pentru a crea un proces alternativ de aprovizionare cu cereale. Aceasta dezvoltă rute alternative – de-a lungul Dunării și pe cale terestră, dar acestea nu pot compensa pe deplin ruta maritimă.


Acest lucru se datorează capacității limitate de transport în UE, în special a căilor ferate. Surse ucrainene estimează capacitatea anuală de tranzit a UE la 12 milioane de tone pe an, iar Ucraina este pregătită să expedieze până la șapte milioane de tone pe lună.

Dar aceste dificultăți pot fi rezolvate. Iar comunitatea mondială ar trebui să demonstreze încă o dată agresorului că șantajul unor continente întregi nu va mai funcționa. La urma urmei, mai devreme, comunitatea mondială a reușit să depășească dependența energetică de Kremlin, acum obiectivul principal este să nu cedeze și să prelungească înțelegerea în termenii comunității mondiale, nu ai unui dictator nebun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!