Penele de electricitate pe scară largă din Malta, una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa, au dus la critici dure față de guvernul premierului Robert Abela, mediul de afaceri temându-se că situația ar putea afecta sezonul estival de anul acesta, relatează sursa.
Enemalta, compania energetică a țării insulare, a declarat că temperaturile record de 40-42,7 grade Celsius au dus la o creștere vertiginoasă a consumului de electricitate și că, deși are capacitățile necesare pentru a face față cererii crescute, cablurile subterane de distribuție se supraîncălzesc și se strică.
Reprezentanții patronatelor afirmă că penele de curent care au durat ore întregi în unele cazuri au obligat supermarketurile și restaurantele să arunce stocuri de mâncare în valoare de mii de euro din cauza decongelării frigiderelor.
Ministerul maltez al sănătății a confirmat marți că spitalul Dei Hospital, cel mai mare al țării, a rămas fără electricitate în noaptea zilei de luni din cauza unei pene de curent și a unei întârzieri de 35 de minute până la intrarea în funcțiune a generatoarelor de rezervă, deși acestea au fost testate chiar în ziua respectivă.
Penele de curent au afectat inclusiv spitalele din Malta
Autoritățile au deschis o investigație dar ministerul sănătății a spus că echipamentele esențiale sunt ținute în funcțiune cu ajutorul bateriilor.
Marți, partidul naționalist de opoziție a acuzat că asistentele medicale de la spitalul Mt Carmel au fost nevoite să își folosească telefoanele mobile pentru a face lumină după ce și generatoarele de aici au eșuat în timpul unei pene de curent ce a avut loc cu câteva nopți în urmă.
Partidul a descris situația drept „rușinoasă”, acuzând totodată guvernul lui Abela că a cheltuit milioane de euro într-un contract „corupt” privind construirea unei noi centrale electrice, ignorând însă problemele cu sistemul de distribuție.
Contractul vizat a fost semnat în 2014 și a fost criticat ulterior într-un raport redactat de auditorul general al insulei, fiind în prezent subiectul unei investigații parlamentare.
Hotelierii maltezi acuză că situația ruinează reputația turistică a țării
MHRA, o asociație care reprezintă hotelierii, a criticat de asemenea guvernul, afirmând că penele de electricitate au un impact negativ pe termen lung asupra turismului, un sector vital pentru economia Maltei.
Asociația a adăugat că numeroși membri ai săi au înregistrat pierderi din cauza pierderii stocurilor de mâncare, rezervărilor anulate și pagubelor produse unor echipamente.
MHRA a subliniat însă că prejudiciul cel mai important este adus reputației Maltei ca destinație turistică.
Guvernul lui Robert Abela a declarat deocamdată că va analiza dacă va compensa pierderile materiale și că va crește cheltuielile cu întreținerea sistemului de distribuție a electricității.
Executivul maltez s-a oferit de asemenea să îi cazeze gratuit pe vârstnicii afectați de penele de curent în azile pentru bătrâni care beneficiază de aer condiționat.
Biroul meteorologic al Maltei a declarat că se așteaptă ca valul de temperaturi extreme să se disipeze până miercuri dimineața și ca acestea să revină la valori mai apropiate pragului de 34 de grade Celsius.
Căldurile extreme au dus la pene de electricitate și în Egipt, o altă destinație turistică populară pentru europeni, însă aici a fost vorba de o decizie asumată a guvernului cu scopul de a proteja rețeaua.