Auzim des că temperatura globală a crescut cu 1,2 grade C față de acum 150 de ani, citim despre ținta de 1,5 C și despre locurile unde temperatura medie a crescut cu 4 grade Celsius. Când spunem 2-3 grade ni se pare tare puțin, dar de fapt înseamnă enorm, fiindcă vorbim despre medii anuale. Ce semnifică practic aceste grade pentru vremea din diverse locuri din România? Ce înseamnă în zile de vară, zile cu îngheț sau cu zăpadă.
Informația pe scurt
- Să nu râdem când auzim de o medie anuală ce a crescut cu 3-4 grade pentru un loc anume în decurs de câteva decenii. Și un grad înseamnă că lucrurile s-au schimbat, dar 3 – 4 grade deja arată o modificare severă.
- La București, anul 1980 a fost cu 3,5 C mai rece decât anul 2022. Asta înseamnă că numărul de zile cu maxime de peste 30 C a fost de patru ori mai mare în 2022, iar numărul de zile cu strat de zăpadă a fost de 20 de ori mai mic anul trecut, față de anul 1980.
- La Constanța, media temperaturilor anului 1973 a fost cu peste 4 grade mai mică decât cea a lui 2019. În 1973 au fost de trei ori mai multe nopți cu îngheț, față de 2019. În cel mai rece an au fost doar trei nopți „tropicale”, în cel mai cald au fost aproape 50!
- Ce înseamnă o diferență anuală a mediei temperaturilor de 3 grade C la Brașov? În anul rece au fost doar două zile cu peste 30 C, în anul cald au fost 15 zile. Și numărul de zile cu strat de zăpadă a fost mult diferit: 83 vs 38.
- Și două grade înseamnă mult. La Drobeta Turnu Severin, în anul cald au fost peste 90 de zile cu temperaturi de peste 30 C, iar în anul foarte rece au fost sub 40 de astfel de zile.
- Numărul de nopți geroase este foarte mic sau este zero în anii cei mai calzi, în timp ce în anii 70 și 80 erau zeci de nopți cu minime de sub -10 C. Câteva grade în plus la media anuală înseamnă și o reducere de trei-patru ori a numărului de zile cu strat de zăpadă. Pot fi temperaturi de peste 15 C în decembrie sau ianuarie și zăpada se duce repede.
- Trei – patru grade în plus înseamnă tot mai multe nopți foarte calde pe timpul verii. La Constanța au fost 17 nopți consecutive cu minime mai mari de 20 de grade, între 17 august și 2 septembrie 2022, cea mai caldă noapte fiind cu o minimă de +24,4 C.
- La Timișoara, în vara lui 2018 au fost 28 de zile consecutive cu maxime de peste 30 C. În august 2021 au fost 18 astfel de zile la Calafat. Un record recent este tot din Calafat: 27 de zile de vară, între 14 iulie și 9 august (zile cu maxime de peste 30 C).
Ce înseamnă câteva grade în plus în mai multe orașe din țară
Auzim de multe ori despre ținta globală de 1,5 C, despre faptul că regiunile Arctice s-au încălzit cu peste 4 grade în câteva zeci de ani. Climatologii spun că sunt valori super-îngrijorătoare, dar când spui 1,5, două sau trei grade nu ni se pare mult.
Este însă mult, fiecare zecime este esențială, fiindcă vorbim despre medii anuale, nu despre o adiere de vânt care schimbă temperatura pentru 30 de secunde. Ce înseamnă două, trei și patru grade? Cum se simt ele diferit și, mai ales, ce înseamnă ele pe timp de vară, caniculă, iarnă și ger.