Liderul încarcerat al opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi a admonestat elita rusă pentru corupţia din rândurile ei, exprimându-şi ura faţă de aceia care au ratat oportunitatea istorică de a reforma societatea după căderea Uniunii Sovietice în 1991.
Într-un eseu plin de pasiune care a reprezentat un răspuns la condamnarea sa la încă 19 ani de închisoare – ce înseamnă că opozantul în vârstă de 47 de ani se va afla în închisoare până la 74 de ani -, Aleksei Navalnîi a spus că uneori ura l-a învins.
El a disecat istoria post-sovietică a Rusiei, inclusiv moştenirile celor mai puternice figuri ale anilor 1990, precum aşa-numiţii reformatori care au încercat să pună fundaţia capitalismului şi oligarhii care au câştigat averi fabuloase.
„Nu mă pot opri să-i urăsc, cu ferocitate, cu frenezie, pe cei care au vândut, şi-au bătut joc şi au risipit şansa istorică pe care ţara noastră a avut-o la începutul anilor ’90”, a afirmat Navalnîi în cea mai substanţială comunicare a sa de la condamnarea de săptămâna trecută.
Elţin, Ciubais şi întreaga gaşcă de partid care se intitulau „democraţi”
După colapsul Uniunii Sovietice, a spus Aleksei Navalnîi, elita rusă a vândut viitorul european pentru avantajele inutile ale despotismului corupt: vilele luxoase, opulenţa oligarhilor şi ceea ce a numit „alegerile false” în care Boris Elţin a obţinut al doilea mandat prezidenţial în 1996.
Liderii ruşi, a spus el, au optat pentru averea în dolari americani în loc să construiască vreun fel de democraţie sau să studieze lecţiile trecutului sovietic.
El şi-a exprimat ura pentru cei la putere în anii 1990, menţionându-i în principal pe Boris Elţin, arhitectul reformei economice Anatoli Ciubais şi „oligarhii şi întreaga gaşcă de partid din Comsomol (Uniunea tineretului comunist din Rusia – n.r.) care se intitulau ‘democraţi’”.
Elţin, care a murit în 2007, cel mai influent dintre liderii ruşi din anii ’90, şi unii dintre oligarhi au recunoscut că au făcut multe greşeli, dar au afirmat că se confruntau cu o situaţie haotică şi că erau uneori nevoiţi să ia decizii grăbite şi radicale.