Sari la conținut

Borell: Sancțiunile împotriva Rusiei funcționează. Au limitat deja considerabil opțiunile Moscovei, provocând tensiuni financiare

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borell, a explicat modul în care sancțiunile occidentale afectează potențialul economic, industrial și tehnologic al Rusiei, la un an și jumătate de la declanșarea invaziei în Ucraina.

„În decurs de un an, acestea [sancțiunile] au limitat deja considerabil opțiunile Moscovei, provocând tensiuni financiare, izolând țara de piețele cheie și degradând semnificativ capacitatea industrială și tehnologică a Rusiei”, a scris Borrell pe blogul său, conform Calea Europeană.

De la începutul invaziei din Ucraina, UE a impus 11 runde de sancțiuni din ce în ce mai dure împotriva Rusiei. De asemenea, UE a impus interdicții de călătorie și înghețarea activelor pentru peste 1.500 de persoane și aproape 250 de entități, a precizat acesta.

Oficialul european a afirmat că aceste măsuri „produc efecte dure și tangibile în întreaga economie a Rusiei, în ciuda veniturilor uriașe din petrol și gaze pe care Rusia le-a folosit ca tampon în primul an al invaziei”.

Borrell și-a exprimat încrederea că „efectele lor se vor intensifica în timp, deoarece măsurile au un impact pe termen lung asupra bugetului Rusiei, precum și asupra bazei sale industriale și tehnologice”. „Pentru a opri războiul, trebuie să menținem cursul”, a subliniat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene.

Șeful diplomației UE a scris că economia rusă s-a contractat în 2022 cu 2,1%. În special, producția de autovehicule a scăzut cu 48% față de anul precedent, cea de alte echipamente de transport cu 13% și cea de calculatoare, electronice și produse optice cu 8%, în timp ce comerțul cu amănuntul a fost cu 10% mai mic, iar comerțul cu ridicata cu 17%.

Comparativ cu 2021, 58% din totalul importurilor UE din Rusia au fost deja reduse în 2022. Importurile non-energetice din Rusia au scăzut cu aproape 60%, cele mai vizibile scăderi fiind înregistrate pentru fier și oțel, metale prețioase și lemn. 

Această mișcare se accelerează: scăderea importurilor de bunuri neenergetice este de peste 75% pentru primul trimestru din 2023, iar scăderea este și mai mare pentru bunurile energetice, de minus 80%.

În ansamblu, exporturile globale de bunuri ale UE au fost cu 52% sub media anuală de dinaintea războiului din 2022. În același timp, exporturile UE privind produsele cu dublă utilizare și tehnologiile avansate, care sunt esențiale pentru a produce echipamentele și armele folosite de Rusia pentru a-și purta războiul, au scăzut cu 78% în 2022 comparativ cu 2019-2021, a subliniat Borrell.

Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate decizia lui Putin de a invada țara vecină. De asemenea, este condamnată și implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!